Tijekom službenog posjeta Republici Finskoj, ministar Gordan Jandroković otvorio je u utorak, 5. listopada 2010. godine, Hrvatsko-finski gospodarski forum, u Uredu Europske komisije u Helsinkiju

Nakon uvodnog obraćanja šefa Ureda Europske komisije u Republici Finskoj Eikka Kosonena, ministar Jandroković održao je govor pred nazočnim gospodarstvenicima iz Hrvatske i Finske

Nakon uvodnog obraćanja šefa Ureda Europske komisije u Republici Finskoj Eikka Kosonena, ministar Jandroković održao je govor pred nazočnim gospodarstvenicima iz Hrvatske i Finske. Prikazavši ukratko noviju hrvatsku povijest, ministar je istaknuo kako su hrvatska država i društvo prošli dalekosežne reforme što je dovelo do uspostave demokracije, slobodnog tržišta i vladavine prava. Uz podatak s nedavne liste Newsweeka prema kojem je Hrvatska proglašena 28. zemljom svijeta u kojoj je najugodnije živjeti, ministar je iznio i pojedine makroekonomske pokazatelje. Istaknuo je pritom vrijednost bruto domaćeg proizvoda koji doseže 64 posto europskoga prosjeka, stabilni devizni tečaj valute, nisku razinu inflacije te stopu nezaposlenosti.

U okviru turizma, gdje Hrvatska predstavlja jednu od najatraktivnijih destinacija na Mediteranu, uz kulturna i prirodna bogatstva, upravo je turizam jedna od najperspektivijih grana hrvatskoga gospodarstva, kazao je ministar Jandroković. U nedavno predstavljenom investicijskom planu Vlade Republike Hrvatske turizam ima važnu ulogu, ali također i područja energetskog i transportnog sektora, upravljanja pitkom vodom i jačanje malih i srednjih poduzeća putem greenfield investicija u proizvodnji, dodao je, te pozvao finske tvrtke na istraživanje poslovnih mogućnosti unutar spomenutog investicijskog plana.

Ministar je također naglasio kako Hrvatska može biti privlačna destinacija za ulaganja ne samo zbog usklađenog zakonodavstva sa onim Europske unije, te dobro osposobljene radne snage, nego i iz pozicije središnje točke za obavljanje poslovanja u jugoistočnoj Europi. Hrvatska može biti ulaz prema tržištima Srednjeg i Dalekog istoka, dok je njezina geostrateška pozicija i potencijali u lukama te prometnoj infrastrukturi također čine važnom pozicijom za strana ulaganja. U tom smislu, ministar je pozvao na jačanje hrvatsko-finske poslovne suradnje i u područjima znanosti, istraživanja i visoke tehnologije, spomenuvši već uspostavljenu suradnju u sektorima graditeljstva, energetike i brodograđevne industrije.

Na Hrvatsko-finskom gospodarskom forumu hrvatsko poslovno izaslanstvo predstavljale su tvrtke Alveus, Brodosplit-Brodogradilište, Drvoproizvod, Đuro Đaković montaža, Felis produkti, Institu Ruđer Bošković, Radež, Vulkan Nova, Viševica komp, Studio 6 Dof, te Zračna luka Zagreb.

Sudionicima gospodarskog foruma obratili su se i državni tajnik u Ministarstvu vanjskih poslova Republike Finske Pertti Torstila te direktorica Sektora za međunarodne odnose Hrvatske gospodarske komore Sunčanica Skupnjak Kapić.



Priopćenja