Tematska sjednica Odbora za vanjsku politiku o procesu pristupanja Hrvatske Organizaciji za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD)

  • Slika
Danas je u Hrvatskom saboru održana tematska sjednica Odbora za vanjsku politiku posvećena procesu pristupanja Hrvatske Organizaciji za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD), na kojoj je ministar Gordan Grlić Radman predstavio najvažnije korake ovog procesa.

Govoreći o učinjenom ministar je posebno naglasio kako je ovo zadnji hrvatski vanjskopolitički cilj koji još nije ispunjen, izrazivši kako će u što skorije vrijeme i taj cilj biti ispunjen, posebice imajući na umu dosad ostvareni ogroman napredak u pristupnim pregovorima.  Ministar je u svom izlaganju iznio detaljan pregled svih općih koraka u pristupnom procesu, pregled kronologije hrvatskog pristupnog procesa, pojasnio sastav i ulogu Pregovaračke skupine i nacionalnih koordinacijskih tijela te kroz status tehničkih pregleda i usklađenosti sa standardima OECD-a predstavio plan za nastavak pristupanja OECD-u. 

U svom osvrtu na prednosti članstva u OECD-u, posebno je naglasio prednosti pripadnosti organizaciji 38 najmoćnijih zemalja, od kojih su 22 države članice EU-a. 

„Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj predstavlja neformalno tajništvo najvažnijih zemalja, članica G7 i G20, a članstvo u istoj za Hrvatsku znači jačanje reputacije, sigurnosti i bolje privlačenje investicija, bolji  uvid u funkcioniranje najvažnijih gospodarstva svijeta, ali i osnaživanje vladavine prava s mogućnošću sudjelovanja u najboljim praksama i politikama najutjecajnijih država svijeta“, naglasio je ministar Grlić Radman. U okviru gospodarskih prednosti, posebno je istaknuo jačanje kreditnog rejtinga zemlje te korištenje znanja i ekspertiza stručnjaka koje je OECD akumulirao, ali i mogućnostima stjecanja uvida u strateška promišljanja kreiranja javnih politika te preispitivanja njihovih učinkovitosti i praksi. 

Predstavljajući pregovaračku skupinu i ulogu pojedinih dionika u ovom procesu zastupnicima je istaknuo kako je upravo njihova uloga važna u tom procesu obzirom da Radna skupina za koordinaciju aktivnosti u Hrvatskome saboru prati tijek procesa pristupanja, surađuje s izvršnom vlasti, odborima OECD-a, te sudjeluje na sastancima Globalne parlamentarne mreže OECD-a dajući time procesu još veći značaj. 

„Uloga Sabora je važna u kontekstu usklađivanja sa standardima OECD-a koji iziskuju pravovremenu prilagodbu zakonskih i podzakonskih akata, a Hrvatska je trenutno na visokom stupnju usklađenosti“, istaknuo je ministar Grlić Radman dodavši kako je doprinos tomu i ulazak Hrvatske u eurozonu i šengenski prostor. Zaključno je rekao kako je Hrvatska trenutno u procesu tehničkih pregleda koji predstavljaju višegodišnje sadržajne i tehničke procjene i službena mišljenja te kako smo od početka tehničkog dijela procesa odgovorili na više od 50 upitnika OECD-a, organizirali više od 30 misija za utvrđivanje činjenica te završili pristupni proces pred pet odbora i 8 supsidijarnih tijela. “Većina rasprava u sklopu tehničkih pregleda održat će se tijekom ove godine, te se, obzirom na dosadašnju dinamiku i vrijedni angažman cijele državne i javne uprave, zaključiti tehnički dio procesa u što skorijem roku, kako bismo po tome mogli što prije stupiti i u članstvo“, zaključio je ministar.

Zahvalivši ministru vanjskih i europskih poslova na detaljnom pregledu stanja pristupnih pregovora s OECD-om predsjednik Odbora za vanjske poslove Gari Cappelli posebno je naglasio važnost jačanja komunikacijskih aktivnosti i podizanja vidljivosti pozitivnih učinaka članstva rekavši kako smatra da bi bilo dobro javnosti kroz široku kampanju predstaviti što za Hrvatsku, njezine građane i društvo u cjelini znači članstvo u ovoj organizaciji. Zastupnik Ivan Ćelić je izrazio zadovoljstvo činjenicom da OECD veliku važnost daje zdravstvu posebno kada je riječ o analizama stanja pojedinih zdravstvenih sustava što, po njegovim riječima, predstavlja ozbiljnu referencu zdravstvenim djelatnicima u analizi nacionalnih sustava i izazova pred kojima se oni nalaze, kao primjerice Hrvatska koja se suočava s odljevom kadrova. 

Voditelj radne skupine za koordinaciju aktivnosti u Hrvatskome saboru zastupnik Marko Pavić je izrazio zadovoljstvo naporima koje ulaže hrvatski tim u procesu pristupanja OECD-u kao strateškom vanjskopolitičkom cilju istaknuvši kako u tome pomaže i iskustvo pregovora s Unijom, ali i pregovora za ulazak u eurozonu i šengenski prostor izrazivši pritom nadu u pristup hrvatskoj temeljen na ostvarenom. „Vjerujem da će se Hrvatskoj pristupiti sukladno zaslugama i da nećemo morati čekati da i druge kandidatkinje za članstvo ispune mjerila kako bismo pristupili OECD-u, a to je naznačio i glavni tajnik OECD-a Mathias Cormann za vrijeme prošlogodišnjeg boravka u Hrvatskoj“, zaključio je zastupnik Pavić.

Predsjednik Odbora za gospodarstvo Žarko Tušek je istaknuo kako kroz članstvo u OECD-u potencijal vidi u otvaranju novih tržišta i novih izvoznih mogućnosti i investicija te rekao kako Sabor kroz rad odbora daje doprinos ovom procesu. Zastupnik Davor Ivo Stier ukazao je na određene implikacije potencijalnog reizbora Donalda Trumpa za predsjednika SAD-a i stava njegove nekadašnje administracije koja nije bila sklona širenju OECD-a. Rekao je kako Hrvatskoj predstoji i rad na još nekim reformama, poput upravljanja javnim poduzećima. 

Sudionici su se složili kako su mogućnosti koje se Hrvatskoj otvaraju članstvom u OECD-u brojne i sadržajne istaknuvši kako već postoji velik interes za brojim ulaganjima u Hrvatsku upravo zahvaljujući perspektivi članstva koja državi dodatno daje socijalnu, zdravstvenu i gospodarsku sigurnost. Također je postignut i zajednički stav oko potrebe dodatne senzibilizacije javnosti oko pozitivnih učinaka članstva i utjecaja na društvo i državu uz potrebnu uključivanja akademske zajednice, organizacija civilnoga društva i predstavnika medija u komunikacijske i slične aktivnosti.

Izvor: Hrvatski sabor/MVEP

Pisane vijesti