Svečano primanje za predstavnike Diplomatskoga zbora

U prigodi božićnih i novogodišnjih blagdana, predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković i potpredsjednica Vlade Republike Hrvatske i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić bili su domaćini svečanog primanja...

U prigodi božićnih i novogodišnjih blagdana, predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković i potpredsjednica Vlade Republike Hrvatske i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić bili su domaćini svečanog primanja za predstavnike Diplomatskoga zbora, akreditirane u Republici Hrvatskoj.

U prigodnom obraćanju uzvanicima, među kojima su bili i predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković, ministri, predstavnici političkog i društvenog života u Republici Hrvatskoj te vjerski velikodostojnici, ministrica Pejčinović Burić istaknula je najvažnije diplomatske aktivnosti u protekloj godini: prvo hrvatsko predsjedanje Odborom ministara Vijeća Europe, sastanak na vrhu  kojim je uspješno zaključeno jednogodišnje predsjedanje Srednjoeuropskom inicijativom, obilježavanje pet godina članstva u Europskoj uniji te Dubrovnik forum. Ministrica je izdvojila pristupanje schengenskom prostoru i Eurozoni, nastavak priprema za predsjedanje Vijećem Europske unije 2020. te priprema za članstvo u OECD-u kao prioritete za nadolazeću godinu. Naglasila je i kako će Hrvatska u travnju iduće godine prvi puta biti domaćin sastanka na vrhu inicijative Kina +16.

Potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić ovom je prigodom Diplomatskom zboru zahvalila na suradnji i izrazila uvjerenje u snagu diplomacije u zajedničkom odgovoru na aktualne izazove miru i sigurnosti.



Priopćenja