Sudjelovanje ravnateljice Uprave za europsko i međunarodno pravo na konferenciji o digitalizaciji sustava za potrebe usklađivanja zakonodavstva EU

  • Slika
  • Slika
Ravnateljica Uprave za europsko i međunarodno pravo, gđa Gordana Vidović Mesarek sudjelovala je na regionalnoj konferenciji o uspostavi digitalnih rješenja u procesu usklađivanja zakonodavstv „Digitalisation of the Alignment Process with EU acquis“ koja se održala 6. i 7. prosinca 2023. g. u Sarajevu u organizaciji projekta njemačke agencije za međunarodni razvoj (GIZ) Regional Cooperation for EU Integration, a uz potporu Službe za prijenos znanja MVEP-a.

Služba za prijenos znanja MVEP-a prethodno je podupirala različite aktivnosti za zemlje Zapadnog Balkana u domeni digitalizacije procesa usklađivanja zakonodavstva s pravnom stečevinom EU, te je u više navrata organiziran niz treninga i edukacija za sudionike iz institucija zemalja bliskog susjedstva (Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Sjeverne Makedonije i Srbije) i njihove službenike zadužene za koordinaciju procesa europskih integracija. Ova konferencija završni je događaj prethodno provedenih aktivnosti s glavnim ciljem uspostavljanja platforme stručnjaka koji se bave IT rješenjima za koordinaciju EU poslova u zemljama Zapadnog Balkana. Platforma će kontinuirano funkcionirati kao sustav za razmjenu relevantnih rezultata postignutih u tom području, dijeljenju znanja i raspravu o pravnim i tehnički izazovima digitalizacije procesa usklađivanja s EU pravnom stečevinom.

Hrvatsko iskustvo u tom procesu od posebnog je značaja za sve zemlje susjedstva budući RH već niz godina primjenjuje neka digitalna rješenja u tom području. Sudjelovanje ravnateljice Uprave bila je dobra prilika za predstavljanje kvalitetnog sustava koji doprinosi modernizaciji i digitalizaciji javne uprave RH, a u isto vrijeme olakšava interne radne procese. Sukladno IT rješenjima razvijenim u RH već su neke zemlje susjedstva (poput BiH) primijenile naš model te ga uspješno primjenjuju.

Ostale vijesti