Državni tajnik Lucić sudjelovao na Tjednu Euroazije u Parizu

  • Slika
  • Slika
Državni tajnik za vanjsku trgovinu i razvojnu suradnju, Zdenko Lucić, sudjelovao je na Tjednu Euroazije, 12. - 14. prosinca 2023. u Parizu, koji se na godišnjoj razini održava u organizaciji OECD-a, u okviru Euroazijskog programa konkurentnosti.
 
U kontekstu panela Otpornost i obnova: Nadvladavanje šokova izazvanih ratom i pandemijom, državni tajnik Lucić osvrnuo se na globalne izazove s kojima smo suočeni proteklih par godina te naglasio važnost jačanja međusobne suradnje, kako u okviru OECD-a, tako i u okviru EU-a i bilateralnih odnosa, kao temelja za nadvladavanje istih. Istaknuo je velika postignuća Republike Hrvatske od stjecanja neovisnosti do danas, uključujući i recentni ulazak u Schengenski prostor i Eurozonu, kao i tekući proces pristupanja OECD-u, te ukazao na sve reformske procese provedene u tom pogledu, a koji su doveli do postizanja stabilnog gospodarskog rasta i činjenice da je Republika Hrvatska od primateljice postala donator humanitarne i razvojne pomoći.
 
U svjetlu suradnje s državama Euroazije i Istočnog partnerstva, posebice je istaknuo suradnju Republike Hrvatske s OECD-om u okviru OECD-ova Programa za Ukrajinu, kao i Projekta zelene i digitalne tranzicije malih i srednjih poduzeća na Zapadnom Balkanu.
 

Priopćenja