Studijski posjed delegacije Sekretarijata za europske poslove Sjeverne Makedonije

  • Slika
  • Slika
Služba za prijenos znanja organizirala je studijski posjet za službenike Sekretarija za europske poslove (SEP) Vlade Republike Sjeverne Makedonije koji se održao od 15.do 18.travnja 2024.g. Posjet se provodi i financira u okviru EU projekta tehničke pomoći: Support for Policy Reform, Accession and Effectiveness (SUPRAE) s ciljem potpore pristupanju Sjeverne Makedonije EU-u te jačanja kapaciteta za provedbu strukturnih reformi.

Posjet je organiziran u vrlo važnom trenutku za Sj. Makedoniju budući da zemlja aktivno radi na izgradnji institucionalnih i administrativnih kapaciteta ključnih za provedbu svojih reformskih planova. Osim toga, posjet je od iznimne važnosti za proces pristupanja Sj. Makedonije EU, te su upravo iz tog razloga kolege iz SEP-a izabrale Hrvatsku kao primjer zemlje koja je uspješno završila proces pristupanja koji su posljedično potaknuli održive promjene u zemlji. Studijski posjet također je omogućio podizanje svijesti o karakteristikama i specifičnostima hrvatskog sustava koordinacije EU poslova, a tijekom posjeta razgovaralo se o sljedećim temama: javna svijest i komunikacija o članstvu u EU, uloga Parlamenta u procesu pristupanja EU, značaj ZVSP-a EU, temeljna prava, jačanje administrativnih kapaciteta za pristupanje EU, digitalna interoperabilnost između institucija, zajedničko tržište EU-a, lobiranje u EU institucijama te je predstavljena uspješna priča Hrvatske u sudjelovanju u Instrumentu za oporavak i otpornost.

Sudionici posjeta ocijenili su kako je isti realiziran u vrlo važnoj fazi projekta i s ključnim prilikama za izgradnju institucionalnih i administrativnih kapaciteta SEP-a te je zaključeno kako integracijski proces ne završava danom pristupanja EU, već samo poprima drugi oblik. Osim toga studijski posjet poslužio je i za unaprjeđenje znanja službenika SEP-a koji će svoja stečena znanja i iskustva prenijeti drugim kolegama u Sj. Makedoniji.

Ostale vijesti