Albanija zaslužuje što skorije članstvo u EU

  • Slika
  • Slika
Albanija zaslužuje što skorije članstvo u Europskoj uniji, rekao je hrvatski šef diplomacije Gordan Grlić Radman u utorak nakon sastanka s albanskim kolegom Iglijem Hasanijem u Zagrebu.
 
"Razgovarali smo o situaciji na jugoistoku Europe i složili smo se kako proces proširenja nema alternative. Naravno, sukladno individualnim postignućima u ispunjavanju zadanih uvjeta i kriterija", kazao je ministar Grlić Radman i pohvalio albanski angažman na području reformi. 
 
"Albanija je u potpunosti usklađena sa zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom Europske unije", rekao je šef hrvatske diplomacije, dodavši da je to "signal njihovog strateško opredjeljenja prema članstvu u Uniji.
Ministar Grlić Radman je bilateralnu suradnju između dviju zemalja opisao kao "odličnu" te podsjetio da one ove godine obilježavaju 15 godina od članstva u NATO savezu, "što se pokazalo od iznimne važnosti za sigurnost, stabilnost i prosperitet obje zemlje".
 
Albanski ministar vanjskih poslova Igli Hasani, kojem je ovo bio prvi službeni posjet Zagrebu, zahvalio je Hrvatskoj na podršci albanskom timu zaduženom za članstvo u Europskoj uniji.
"Hrvatska je najbolji pokazatelj da je članstvo u Uniji isplativo i da mi moramo raditi na tom putu. Vaš model je nama primjer i vodilja da i mi implementiramo ono što ste vi implementirali tijekom vašeg nastojanja oko ulaska u EU", rekao je ministar Hasani.
 
"Mi ćemo nastaviti s reformama kao da ćemo postati dio Europske unije sutra. Radimo i nastavit ćemo raditi kao da će ovaj proces sutra završiti. Dat ćemo i svoj doprinos da cijeli Balkan sutra bude dio Europske unije", kazao je ministar Hasani. Albanski ministar zahvalan je i na hrvatskoj podršci za Kosovo tijekom glasanja o njegovom članstvu u Vijeću Europe. "Suglasni smo da je budućnost Kosova u euroatlantskim integracijama, ali ne samo Kosova, nego i cijele regije", poručio je Hasani.
 
Izvor: Hina/MVEP
 
 

Priopćenja