Sprečavanje širenja oružja za masovno uništenje važno za globalnu i regionalnu sigurnost

U zajedničkoj organizaciji Hrvatske, kao regionalnog lidera u aktivnostima za sprečavanje širenja oružja za masovno uništenje, i Sjedinjenih Američkih Država...

U zajedničkoj organizaciji Hrvatske, kao regionalnog lidera u aktivnostima za sprečavanje širenja oružja za masovno uništenje, i Sjedinjenih Američkih Država, održana je radionica o aktivnostima za sprečavanje širenja oružja za masovno uništenje, 20. i 21. studenog 2013. g. u Zagrebu.

“Sprečavanje širenja oružja za masovno uništenje, kemijskog biološkog i nuklearnog (WMD), iznimno je važno za sigurnost u svijetu i našem susjedstvu”, rekao je predsjednik Ivo Josipović obraćajući se sudionicima radionice. Ocijenivši da "nema apsolutne sigurnosti", predsjednik je istaknuo da je upravo zato potrebno raditi na jačanju sigurnosti kroz suradnju između država, na regionalnoj i globalnoj razini. Ukazao je i na doprinos Hrvatske globalnoj sigurnosti i podsjetio da je u međunarodnim misijama očuvanja mira do sada sudjelovalo oko 6.000 hrvatskih vojnika. Govoreći o regionalnoj suradnji, poručio je da je Hrvatska spremna svojim susjedima pomagati i u prirodnim katastrofama, poput požara i poplava. "To je naša orijentacija danas i u budućnosti", kazao je Predsjednik.

Američki veleposlanik u Zagrebu Kenneth Merten pohvalio je "snažne napore Hrvatske, bliskog saveznika i partnera SAD-a, u sprečavanju širenja oružja za masovno uništenje", istaknuvši važnost PSI-a kao važnog oruđa u borbi protiv crnih tržišta i presretanju ilegalnih pošiljki oružja za masovno uništenje. "PSI nam je potreban kako oružje za masovno uništenje ne bi palo u krive ruke... ta inicijativa pokazuje što je moguće postići ako se zemlje udruže", kazao je Merten.

Pomoćnica ministrice vanjskih i europskih poslova Vesna Batistić Kos u svom je govoru podsjetila na Siriju kao na "živi primjer da borba međunarodne zajednice protiv oružja za masovno uništenje nije završena".

Radionica se održava u okviru Inicijative za sprečavanje širenja oružja za masovno uništenje (Proliferation Security Initiative – PSI) i cilj joj je jačanje suradnje na sprečavanju aktivnosti širenja materijala koji mogu biti upotrjebljeni za izradu oružja za masovno uništenje (kemijskog, biološkog i nuklearnog) te istražiti mogućnosti za daljnju suradnju zemalja u regiji i šire. Tijekom radionice testiraju se i potvrđuju procedure u provedbi zakona u slučaju prijetnji oružjem za masovno uništenje. Na radionici u Zagrebu, sudjelovalo je stotinjak sudionika iz zemalja regije, a prezentacije su održali stručnjaci iz EU i NATO-a.

Inicijativu su pokrenule Sjedinjene Američke Države 2003. u Krakowu, da bi do danas PSI prerasla u globalnu inicijativu kojoj je potporu dalo oko 90 zemalja, od čega sve NATO i EU članice. Cilj Inicijative je u okviru snažne međunarodne suradnje razviti kapacitete za sprečavanje rizika od širenja oružja za masovno uništenje. Države koje sudjeluju u Inicijativi sukladno međunarodnim propisima i nacionalnom zakonodavstvu provode mjere za sprečavanje širenja ovog oružja.



Priopćenja