Snažne poruke podrške europskom putu Kosova iz Zagreba

  • Slika

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman primio je u utorak, 7. ožujka 2023. godine, potpredsjednicu Vlade i ministricu vanjskih poslova i dijaspore Republike Kosovo Doniku Gërvallu-Schwarz u njenom prvom službenom posjetu Republici Hrvatskoj.

Na održanome sastanku naglašen je prijateljski i partnerski odnos Hrvatske i Kosova, kao i spremnost za daljnje unaprjeđenje bilateralnih odnosa na svim područjima od zajedničkog interesa. Ministar Grlić Radman naglasio je i važnost unaprjeđenja položaja hrvatske manjine na Kosovu, ujedno najstarije hrvatske dijaspore koja ove godine obilježava 720. godina prvog spomena Janjeva u službenim dokumentima.

,,Nedavno održani Hrvatsko-kosovski Poslovni forum u Prištini, na kojemu je sudjelovalo 50-ak hrvatskih i 80-ak kosovskih tvrtki, pokazao se kao dobar mehanizam za daljnje unaprjeđenje naših gospodarskih odnosa u kojima postoji velik potencijal'', rekao je ministar Grlić Radman te naglasio kako su hrvatsko-kosovski gospodarski odnosi u uzlaznoj putanji što pokazuje i ukupna trgovinska razmjena koja je u prvih 11 mjeseci 2022. godine veća za preko 23 postotna boda.

,,Hrvatska snažno podržava pristupanje Kosova svim međunarodnim organizacijama, uključujući Vijeće Europe i Europsku uniju, te smo spremni pomoći svojim znanjem i iskustvom u potrebnim reformskim procesima'', rekao je ministar pozdravivši predanost kosovske Vlade europskom putu Kosova i nastavku provedbe reformi.

Ministrica Gërvalla-Schwarz istaknula je kako Hrvatska nije samo strateški partner nego i vrlo blizak prijatelj. Također je dodala kako Hrvatska i Kosovo dijele „zajedničku dugačku povijest“ koja uključuje i borbu za neovisnost od Jugoslavije, „komunističke diktature u kojoj je ekonomsku i političku dominaciju“ imala Srbija.

Zaključno, ministar Grlić Radman osvrnuo se i na političku situaciju u jugoistočnoj Europi, uključujući Dijalog između Kosova i Srbije te dodao kako je ,,Europski put svih 6 država Zapadnog Balkana, temeljem individualnog pristupa te dosljednog i potpunog ispunjavanja svih kriterija, jedini ispravan put''.

,,U širem geopolitičkom kontekstu, Kosovo se proeuropskim stavovima u svojoj vanjskoj politici pokazuje kao pouzdan partner'', zaključio je ministar Grlić Radman.Priopćenja