Snažna potpora Hrvatske Moldovi na europskom putu

  • Slika
  • Slika
Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman primio je u petak, 16. prosinca 2022. godine, u službeni posjet potpredsjednika Vlade i ministra vanjskih poslova i europskih integracija Republike Moldove Nicua Popescua. Susret se odvija u duhu 30. godišnjice uspostave diplomatskih odnosa i nastavka intenzivne bilateralne suradnje na svim razinama.
 
“Od zadnjeg bilateralnog susreta 1. veljače ove godine mnogo toga se promijenilo u Moldovi. Moldova je suočena s ratom u svom susjedstvu i priljevom preko 90 tisuća ukrajinskih izbjeglica i energetskom nesigurnošću. Europska Unija i Republika Hrvatska pokazale su solidarnost s Moldovom upućivanjem humanitarne i makrofinancijske pomoći. Također, uspostavljena je i Platforma za potporu Moldovi kroz koju je pružena dodatna pomoć za prebrođivanje trenutačnih problema s kojim se Moldova suočava”, rekao je ministar Grlić Radman.
 
Ministri su istaknuli kako godinu zaredom trgovinska razmjena dviju zemalja bilježi rast. Istaknuta je i mogućnost nastavka jačanja gospodarske suradnje u područjima energetike, prometa, prehrambene industrije i sektoru informacijskih tehnologija. Zbog situacije u Ukrajini, Moldova ima jednu od ključnih uloga izvoza ukrajinskih proizvoda putem Europe.
 
Republika Moldova je ove godine u lipnju dobila status zemlje kandidatkinje za pristupanje Europskoj Uniji. Ministar Grlić Radman još jednom je izrazio čestitke ministru Popescuu i istaknuo snažnu potporu Moldovi na njihovom europskom putu. Republika Hrvatska je spremna nastaviti pružati pomoć i kroz okvire Istočnog partnerstva.
 
Na kraju sastanka ministar Grlić Radman ponovno je izrazio snažnu potporu Republike Hrvatske europskoj perspektivi zemalja Zapadnog Balkana. Posebno je istaknuta jučerašnja potvrda dodjeljivanja kandidacijskog statusa Bosni i Hercegovini na sastanku Europskog vijeća u Bruxellesu. Ministar Popescu zahvalio je Hrvatskoj na kontinuiranoj potpori te nastavku pružanja tehničke potpore i iskustva pristupnog procesa u Europsku uniju.

Priopćenja