Godišnji sastanak o sudjelovanju institucija RH u Twinning i TAIEX instrumentu

  • Slika
U petak, u organizaciji Službe za prijenos znanja i Uprave za europsko i međunarodno pravo MVEP-a 16. prosinca 2022. godine je, tradicionalno devetu godinu za redom, održan  sastanak o sudjelovanju institucija RH u Twinning i TAIEX instrumentu. Nakon dvogodišnjeg održavanja u virtuanom formatu, sastanak je ove godine održan uživo, a bio je prigoda za razmjenu informacija s kontaktnim točakama za Twinning i TAIEX instrument u institucijama RH te informiranje o novostima i pozitivnim primjerima u provedbi instrumenata međunarodne institucionalne suradnje EU.

Ravnateljica Uprave za europsko i međunarodno pravo i nacionalna kontakt točka za TAIEX Gordana Vidović Mesarek te voditeljica Službe za prijenos znanja i nacionalna kontakt točka za Twinning instrument Dubravka Smolić Vlaić,  izvijestile su o utjecaju kriza na Twinning i TAIEX projekte, prostornom i tematskom širenju na druga područja te uspješnosti RH u provedbi. Kada je riječ o Twinningu, danas je Twinning geografski proširen te je dostupan ne samo zemljama obuhvaćenima europskom politikom proširenja i europskom susjedskom politikom već i zemljama u nadležnosti Opće uprave EU za međunarodna partnerstva (DG INTPA), te je kao takav postao ključni instrument za provedbu institucionalnih reformi. Kada je riječ o zemljama jugoistočne Europe, Hrvatska je vodeća država u Twinning instrumentu, dok se na ukupnoj ljestvici najaktivnijih država članica koje provode Twinning projekte nalazi u gornjoj polovici. TAIEX stručnjaci među najaktivnijim su stručnjacima iz svih država članica, a brojem registriranih stručnjaka Hrvatska zauzima visoko drugo mjesto.

Praktično iskustvo provedbe twinning projekata, kroz različite modele suradnje s administrativnim tijelom za Twinning (SAFU), kao i vođenje projekata samostalno na sastanku su podijelili kolege iz institucija RH: Vedrana Kuštek (SAFU), Sanja Zekušić (Državna geodetska uprava), Martina Jurjević (Državni ured za reviziju) i Neven Šprlje (ARPA).
 

Ostale vijesti