Snaženje partnerstva Hrvatske i Kanade

  • Slika

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman susreo se u srijedu, 12. travnja 2023. godine, u Torontu s ministricom vanjskih poslova Kanade Mélanie Joly.
 
Ministri su razgovarali o obilježavanju trideset godina uspostave diplomatskih odnosa Hrvatske i Kanade te su istaknuli kako su se odnosi dviju država razvili u pouzdano i snažno bilateralno i multilateralno partnerstvo, izgrađeno na zajedničkim vrijednostima i interesima.
 
,,Značajan doprinos razvoju ovih vrlo dobrih odnosa dalo je preko 250 tisuća Hrvata, koji su Kanadu učinili svojim novim domom i služe kao most naše dvije zemlje i naroda'', naglasio je ministar Grlić Radman. 
 
Također, razgovarali su o unaprjeđenju gospodarske suradnje, poglavito u područjima energetike, brodogradnje i turizma, kao i suradnje u područjima obrazovanja, znanosti, tehnologije i medicine.
 
,,Pozdravljamo produbljivanje suradnje u pitanjima sigurnosti i obrane s Kanadom, kao jednim od najbližih partnera EU-a. Dijelimo zajednička načela i vrijednosti te se zajedno nastavljamo suočavati sa složenim globalnim sigurnosnim izazovima i prijetnjama'', rekao je ministar Grlić Radman osvrnuvši se na važnost transatlantskog partnerstva Kanade i EU-a te važnosti zajedništva saveznika u podršci Ukrajini.
 
U Ottawi, ministar je sudjelovao na okruglom stolu u organizaciji Instituta MacDonald-Laurier na kojemu se osvrnuo na trenutne vanjske i sigurnosne izazove, kako u Europi tako i na globalnoj razini. Tom prilikom govorio je i o hrvatskom putu u euroatlantske integracije te naglasio nedavno postignute vanjskopolitičke strateške ciljeve Republike Hrvatske pristupanja šengenskom prostoru i eurozoni.
 
Ministar Grlić Radman prisustvovao je i na svečanosti povodom proslave 30. obljetnice uspostave diplomatskih odnosa Republike Hrvatske i Kanade uz prisustvo visokih kanadskih dužnosnika.
 
,,Hrvatska i Kanada možda slave 30. obljetnicu uspostave diplomatskih odnosa, ali naši odnosi sežu puno dublje od toga. Hrvati se u Kanadu - na istok i zapad - doseljavaju više od sto godina. Napori tih Hrvata, koji su doselili u Kanadu i učinili je svojim domom, bili su sastavni dio izgradnje Kanade, u svim aspektima javnog života i privatnog poduzetništva. Oni su iskoristili najbolje što su imali iz oba svijeta, za promicanje i njegovanje sve jačih veza između naše dvije zemlje i naroda'', zaključio je ministar Grlić Radman.

 Priopćenja