Snaženje bilateralnih veza Hrvatske i Perua

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman boravi 8. i 9. ožujka 2024. godine u Limi, gdje se susreo s peruanskim ministrom vanjskih poslova Javierom Gonzalezom-Olaecheaom Francom.

Naglasak je stavljen na jačanje bilateralnih veza između Hrvatske i Perua te suradnju kroz EU, s obzirom da je EU treći trgovinski partner Perua te drugi investicijski partner. „Hrvatska je čvrsti zagovornik tješnjeg povezivanja EU-a i Latinske Amerike. S obzirom da imamo iskustvo teške tranzicije u demokratsku i prosperitetnu članicu EU-a, vjerujemo da bolje razumijemo mnoge zemlje diljem svijeta, poglavito u Latinskoj Americi, s kojom, osim toga, imamo posebne veze kroz naše iseljeništvo“, naglasio je ministar Grlić Radman.
 
Peru je prva južnoamerička država u koju su se Hrvati doselili već u 16. stoljeću, što čini hrvatske iseljenike i njihove potomke čvrst most između dvije zemlje.

„Imajući na umu da je Peru jedan od ključnih partnera Europske unije u regiji, cijenimo potporu Perua multilateralnom poretku, integritet Povelje UN-a i njegov jasan i nedvosmislen stav vezan uz potporu Ukrajini. Hrvatska čvrsto vjeruje da je podrška Ukrajini ključna investicija u mir i stabilnost u cijelom svijetu i ostajemo u potpunosti predani njezinom pružanju“, istaknuo je nadalje ministar.

S obzirom da su obje zemlje kandidatkinje za članstvo u OECD, ministri su se složili da postoji prostor snaženje suradnje i razmjenu iskustava. Naglasili su važnost suradnje gospodarskih komora i razmjene gospodarskih izaslanstava, kao najbolji i najučinkovitiji način predstavljanja gospodarstava dviju zemalja i prepoznavanja konkretnih poslovnih prilika. Složili su se da unatoč velikoj udaljenosti, postoje mogućnosti za jačanje suradnje u području strojarstva i elektrotehnike, IT sektora, kemijske i farmaceutske industrije, obrambene industrije, pomorskog prometa i turizma.

Dodatno, ministar Grlić Radman se susreo s članovima hrvatske zajednice u Hrvatskom domu „Dubrovnik“, gdje je uručio rješenja o primitku u hrvatsko državljanstvo. Određene brojke ukazuju na činjenicu da je u Peruu oko 200 tisuća ljudi koji su porijeklom iz Hrvatske.

Hrvatski dom „Dubrovnik“ osnovan je 1906. godine kao Slavensko dobrotvorno društvo Callao, te predstavlja ključnu instituciju hrvatske zajednice u Peruu, okupljajući preko 200 obitelji hrvatskog podrijetla i ostvarujući značajan doprinos u očuvanju kulturne baštine u Latinskoj Americi.
„Hrvatska, kao država koja je za svoju dugo željenu i teško stečenu državnost položila velike žrtve, obvezna je, kroz propise o stjecanju državljanstva, osigurati da pravo na njega ostvare oni koji poznaju, prihvaćaju i poštuju njezine vrijednosti, povijest, kulturu, tradiciju, jezik i običaje te koji će svojim radom doprinositi njezinom napretku. Hrvati Perua svojom bogatom kulturom, radom i hrvatskim srcem kroz burna vremena hrvatske prošlosti znali su posvjedočiti svoju neraskidivu povezanost s Domovinom njegujući sve gore navedene vrijednosti”, istaknuo je ministar.

Tijekom posjeta, ministar se također susreo i s apostolskim nuncijem u Peruu, mons. Paolom Roccom Gualtierijem.

Priopćenja