Službeno predstavljanje hrvatskog predsjedanja EUSAIR-om

  • Slika
  • Slika
Ministar Grlić Radman sudjelovao je u utorak, 20. lipnja 2023. godine, na svečanom otvaranju konferencije povodom početka hrvatskog predsjedanja Strategijom Europske unije za jadransku i jonsku regiju i Jadransko-jonskom inicijativom.

„Suština suradnje u okviru europskih makro-regija je i izgradnja povjerenja i zajedničkog djelovanja između država sudionica, koje ublažava fokus na partikularne ciljeve u korist nekog većeg, univerzalnog dobitka. Makro-regionalne strategije Europske unije su jedinstveni alati, koji pomažu u izgradnji onoga što nazivamo zajedničkim Europskim prostorom, i kao takve su u srcu europskog integracijskog procesa“, naglasio je ministar Grlić Radman.

Širenjem članstva 2020. i 2022. godine, na Republiku Sjevernu Makedoniju i Republiku San Marino, Jadransko-jonska strategija postaje makroregionalna Strategija s najvećim brojem ne-članica EU-a i jedina u kojoj je ne-članica više nego članica.

Ministar je istaknuo kako Hrvatska smatra politiku proširenja Unije pitanjem od iznimnog značaja, uključivo i za Strategiju. „Kontinuirano se zalažemo za ulazak njezinih država sudionica u članstvo Europske unije, u skladu sa zadanim kriterijima i temeljem individualnih postignuća u njihovoj provedbi. Stoga snažno pozdravljamo činjenicu da je važnost poveznice između provedbe Strategije i procesa proširenja EU-a prepoznata od strane svih država sudionica, pa je ova tema predložena kao nova horizontalna tema Strategije, što znači da će njezini aspekti biti uključeni u sva tematska područja suradnje“, naglasio je ministar.

Na inauguracijskoj konferenciji hrvatskog predsjedanja Strategijom EU-a za jadransku i jonsku regiju i  jadransko-jonskom inicijativom nazočnima su se obratili i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković, ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac, ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić, te direktor za Europsku teritorijalnu suradnju Europske komisije Slawomir Tokarski.

Priopćenja