Službeno izaslanstvo RH nastavlja s radom i sudjelovanjem na Međunarodnoj konferenciji o prevenciji genocida u Stockholmu ...

Ministar dr. Žužul je uz sudjelovanje u radu konferencije imao tri bilateralna susreta. Ministrica vanjskih poslova Kraljevine Švedske Laila Freivalds i dr. Žužul razgovarali su o hrvatskim nastojanjima za ulazak u Europsku uniju i NATO savez. Švedska ministrica je izrazila podršku svoje zemlje Republici Hrvatskoj spomenuvši potrebu poštivanja i zadovoljavanja kopenhagenskih kriterija. Ministrica Freivalds je iskazala osobito zadovoljstvo potezima nove hrvatske Vlade prema nacionalnim manjinama u Hrvatskoj i poštivanju ljudskih prava. Dr. Žužul je zamolio švedsku ministricu da premijeru Göranu Perssonu prenese poziv za posjet Hrvatskoj što mu ga upućuje predsjednik Vlade dr. Ivo Sanader te osobno pozvao ministricu Freivalds da službeno posjeti Zagreb.

Potpredsjednik Vlade Republike Slovačke Pal Csaky je u razgovoru s ministrom dr. Žužulom također dao podršku hrvatskim nastojanjima za skori ulazak u Europsku uniju i NATO te pohvalio dobre odnose hrvatskih vlasti s nacionalnim manjinama i njihovim pripadnicima.

Ministar dr. Žužul i Pavel Vosalik, zamjenik ministra vanjskih poslova Češke Republike ocijenili su bilateralne odnose Hrvatske i Češke vrlo dobrim. Zamjenik češkog ministra ponudio je prenijeti iskustva svoje zemlje u vezi s hrvatskim namjerama za ulazak u Europsku uniju i NATO savez, što češka Vlada podržava. Razgovaralo se i o suradnji Hrvatske i Češke u okviru Komisije Ujedinjenih naroda za ljudska prava u Ženevi. Pavel Vosalik je pozvao dr. Žužula u službeni posjet Pragu što je ministar prihvatio.



Priopćenja