Službeni posjet ministra vanjskih poslova Ruske Federacije Sergeja Lavrova nakon 16 godina

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman primio je 16. prosinca 2020. godine ministra vanjskih poslova Ruske Federacije Sergeja Viktoroviča Lavrova koji je, nakon punih 16 godina, ponovno stigao u službeni posjet Republici Hrvatskoj...

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman primio je 16. prosinca 2020. godine ministra vanjskih poslova Ruske Federacije Sergeja Viktoroviča Lavrova koji je, nakon punih 16 godina, ponovno stigao u službeni posjet Republici Hrvatskoj.

Na sastanku je potvrđena zajednička volja za produbljivanjem postojećih pozitivnih kretanja u dvostranim odnosima. Istaknuta je uloga Međuvladine hrvatsko-ruske komisije za gospodarsku i znanstveno-tehničku suradnju u jačanju gospodarske razmjene te identificiranju dodatnih područja suradnje.

Ministar Grlić Radman naglasio je kako Europska unija i Ruska Federacija moraju komunikacijske kanale držati otvorenima i biti u stanju gledati naprijed, unatoč aktualnim izazovima u  međusobnim odnosima.

Prilikom razmjene mišljenja o situaciji u Jugoistočnoj Europi, s posebnim fokusom na situaciju u Bosni i Hercegovini, ministri su se složili o važnosti postizanja stvarne jednakopravnosti tri konstitutivna naroda u toj zemlji.

Ministar Grlić Radman je pohvalio ulogu Ruske Federacije u postizanju primirja u Gorskom Karabahu te istaknuo važnost angažmana Skupine iz Minska u daljnjim naporima za postizanje trajnog rješenja. Razgovaralo se i o aktualnoj situaciji u Bjelarusu, Ukrajini, te na Bliskom Istoku i sjeveru Afrike.

Ministri Grlić Radman i Lavrov potpisali su Plan konzultacija između Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske i Ministarstva vanjskih poslova Ruske Federacije za godine 2021. i 2022., dok je Program kulturne suradnje između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Ruske Federacije za razdoblje od 2020. do 2022. godine uz ministra Lavrova s hrvatske strane potpisala ministrica kulture i medija, Nina Obuljen Koržinek. Dodatno,  ministar Grlić Radman pridružio se ruskom kolegi na  svečanom otvorenju novih prostorija Veleposlanstva Ruske Federacije u Zagrebu.

Ministar Grlić Radman prihvatio je poziv ministra Lavrova za uzvratni posjet Ruskoj Federaciji.



Priopćenja