Skup hrvatske dijaspore Južne Amerike

Državna tajnica za političke poslove mr. sc. Zdravka Bušić sudjelovala je u Santiagu 27.-29. listopada 2017. na Skupu hrvatske dijaspore Južne Amerike...

Državna tajnica za političke poslove mr. sc. Zdravka Bušić sudjelovala je u Santiagu 27.-29. listopada 2017. na Skupu hrvatske dijaspore Južne Amerike. Trodnevni skup potomaka hrvatskih iseljenika Južne Amerike, treći u nizu nakon Lime 2015. i Santa Cruz de la Sierra 2016., imao je za cilj dati još jedan poticaj povezivanju i jedinstvu iseljeničkih hrvatskih zajednica na kontinentu, kao i održavanju nacionalnog identiteta i bliskih veza dijaspore s Hrvatskom.

U izaslanstvu državne tajnice Bušić, koja je na Skupu sudjelovala u svojstvu posebne izaslanice Predsjednice Republike Hrvatske, nalazili su se državni tajnik Ministarstva znanosti i obrazovanja doc. dr. sc. Matko Glunčić, predstavnici Nacionalnog vijeća za znanost, visoko obrazovanje i tehnološki razvoj prof. dr. sc. Željko Grabarević i prof. dr. sc. Jurica Pavičić, predstavnica Sveučilišta u Zagrebu doc. dr. sc. Andrea Sršen, te potpredsjednik HGK za međunarodne poslove i EU g. Želimir Kramarić.

Skup, koji se održao u prostorijama Estadio Croata, najveće udruge potomaka iseljenika u Čileu, započeo je gala večerom oko četiri stotine uglednih iseljenika, od kojih je više od stotinu doputovalo iz Bolivije, Ekvadora, Perua, Argentine, Brazila i Urugvaja. Među posebnim uzvanicima su bili dekan diplomatskog zbora i papinski nuncij Msgr. Ivo Scapolo, veleposlanica EU u Čileu Nj.E. Stella Zevourdaki, politički direktor MVP RČ vlp. Milenko Skoknić, predstavnici pravosudnih vlasti Republike Čilea, počasni konzuli RH u iz Punta Arenasa, Antofagaste, Santa Cruza i Cordobe, generalni vikar za hrvatsku koloniju u Latinskoj Americi Msgr. Drago Balvanović iz Lime, državni revizor RH Ivan Klešić sa izaslanstvom, predstavnica Hrvatske matice iseljenika gdja Branka Bezić, predstavnici MVEP RH i MZO RH, te poduzetnici i ugledne obitelji iz cijele Latinske Amerike.

Na radnim sastancima se razgovaralo o potencijalima gospodarske suradnje Latinske Amerike i Hrvatske, te korištenju niza programa i instrumenata EU za Latinsku Ameriku otvorenih malom i srednjem poduzetništvu. Tema očuvanja hrvatskog identiteta objedinila je niz izlaganja o postojećim aktivnostima zajednica u brojnim zemljama Južne Amerike, od kulturnog amaterizma preko škola učenja jezika do brige za očuvanjem bogate arhivske građe koja bi se trebala prikupljati i služiti kao važan izvor obrazovanja mladih, te podsjetnik na generacijski doprinos zajednice potomaka hrvatskih iseljenika u izgradnji i razvoju cijelog kontinenta.

Skup je bio popraćen bogatim programom kulturno-umjetničkih društava hrvatske dijaspore iz svih krajeva Čilea i drugih država Larinske Amerike. U uglednom kazalištu „Teatro Oriente“ u Santiagu održan je V. festival folklora Južne Amerike u organizaciji „Kulturne korporacije Domovina“, koja je bila inicijator niza foklornih festivala hrvatskih zajednica Latinske Amerike još od 2011. u Urugvaju, Argentini i Čileu.

Misu za Domovinu predvodio je Msgr. Balvanović uz koncelebraciju Msgr. Većeslava Tumira, tajnika Nuncijature u Santiagu, te fra. Ivice Vrbića, misionara u Boliviji, te uz pjevanje zbora Hrvatskog doma iz Punta Arenasa.

Sudionici Skupa posjetili su i Poljoprivredni institut Pascual Baburizza u Los Andesu, temelje kojega je 1941. postavio hrvatski industrijalac i mecena Pascual Baburizza osnovavši u tu svrhu Zakladu, a koji danas djeluje kao zaklada obitelji Andronica Lukšića, najvećeg čileanskog gospodarstvenika i filantropa hrvatskog porijekla, sa zadaćom obrazovanja u poljoprivredi mladih Čileanaca iz obitelji slabijih materijalnih mogućnosti.

Skup je izrazio potporu inicijativi uglednog ekvadorskog poduzetnika hrvatskog porijekla g. Tomislava Topica Granadosa da se sljedeći skup hrvatske dijaspore Južne Amerike održi 2018. u ekvadorskom gradu Guayaquilu.

Tijekom boravka državne tajnice Zdravke Bušić i izaslanstva u Santiagu, 26. listopada je u rezidenciji RH organizirana svečana večera sa zamjenikom ministra vanjskih poslova Čilea Edgardom Riverosom, u čijoj pratnji je bila Glavna direktorica za Europu veleposlanica Alejandra Guerra i član Kabineta Felipe Cusiño.


 

 



Priopćenja