Savezna zemlja Štajerska uvodi hrvatski jezik kao samostalni predmet nastave materinskog jezika u redovnom školskom sustavu

  • Slika
Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman susreo se u subotu, 27. siječnja 2024. godine, s ministrom u austrijskoj saveznoj državi Štajerskoj za europske, međunarodne poslove, obrazovanje i ljudske potencijale Savezne države Štajerske Wernerom Amonom. Na sastanku je službeno objavljena odluka Savezne zemlje Štajerske iz siječnja 2024. godine, o uvođenju hrvatskoga jezika kao samostalnog predmeta nastave materinskoga (prvoga) jezika u redovnom školskom sustavu Štajerske od školske godine 2024./25.
 
Tretiranje hrvatskoga jezika u austrijskom školstvu jedno je od značajnijih bilateralnih pitanja, a ova odluka se temelji na stajalištu da je hrvatski jezik službeni jezik Europske unije slijedom čega BKS nastava više nije primjerena. Ovo je rezultat kontinuiranih zajedničkih napora i međuresorne suradnje Vlade RH prema austrijskim nadležnim tijelima i vlastima.
 
Ovo je, također, značajan korak prema cjelokupnom rješavanju poštivanja suvereniteta hrvatskog jezika u Austriji, budući da na saveznoj razini još uvijek postoji znanstveno neutemeljena preporuka Saveznog ministarstva obrazovanja, znanosti i istraživanja iz 1996. vezano za nastavnu materinskoga jezika za bosanski, hrvatski i srpski (BKS) „o nerazdvajanju prema etničkim pripadnostima“.
 
Ministar Grlić Radman istaknuo je kako su Hrvati u Austriji dobro integrirani, naše dvije prijateljske zemlje imaju duge povijesne veze, dok je hrvatski jezik u statistikama uveden kao samostalan jezik prije više od sto godina. „Veliko je to postignuće i rezultat naših dugogodišnjih nastojanja da hrvatskoj djeci pružimo važnu osnovu za kvalitetno učenje materinskog jezika. Zahvaljujem Štajerskoj na velikom angažmanu u ovom području. Ovaj veliki korak u Štajerskoj otvara put zadovoljavajućem statusu hrvatskog materinskog obrazovanja i hrvatskog jezika diljem Austrije“ kazao je ministar.

Priopćenja