Sastanak Mješovite hrvatsko-talijanske komisije za pitanja ribarstva i ekologije u Jadranu

Danas je u Rimu održan sastanak Mješovite hrvatsko-talijanske komisije za pitanja ribarstva i ekologije u Jadranu. Hrvatsko izaslanstvo predvodili su pomoćnik ministra vanjskih poslova dr. Mario Nobilo i pomoćnik ministra poljoprivrede i šumarstva dr. Ivan Katović, dok je talijansko izaslanstvo vodio Vittorio Paolini iz Direkcije za Europu talijanskog Ministarstva vanjskih poslova.

U izaslanstvima su sudjelovali stručnjaci iz različitih resora. Rasprava se vodila na temelju Position papera kojeg je hrvatska vlada pripremila za potrebe pripremnog sastanka koji će se na temu budućnosti ribarske politike u Sredozemlju održati u Bruxellesu 22. rujna 2003.

Talijanska strana je izrazila razumijevanje za međunarodno-pravnu i znanstveno-tehničku dokumentaciju sadržanu u Position paperu, ali je upozorila na političke okolnosti eventualnih odluka Hrvatskog sabora čija bi vremenska dimenzija trebala uvažiti širi međunarodni kontekst.

Talijanska i hrvatska strana suglasile su se da je, za vrijeme priprema Ministarske konferencije u Veneciji krajem studenog te i nakon nje, potrebno intenzivirati međunarodnu suradnju jadranskih država u provođenju mjera s ciljem očuvanja Jadrana. U tom kontekstu talijanska strana je prihvatila sudjelovanje na sastanku svih jadranskih država 23. rujna 2003. u Bruxellesu na marginama pripremnog sastanka za Veneciju, a kojeg je Hrvatska inicirala upravo s tom svrhom.

Hrvatska strana je izložila talijanskoj strani osnovne argumente zbog kojih je, sukladno politici Europske unije za Sredozemlje, potrebno proširiti jurisdikciju obalnih država u Jadranu, te ju je upoznala s tijekom rasprave koja se na tu temu vodi u RH. Talijanska i hrvatska strana postigle su visoki stupanj suglasnosti glede nužnosti poduzimanja određenih mjera u cilju zaštite morskog okoliša, sigurnosti plovidbe te održivog ribolova u Jadranu. Dogovoren je nastavak multilateralne i bilateralne suradnje.



Priopćenja