Sastanak ministara vanjskih poslova Berlinskog procesa

U Varšavi je u četvrtak i petak, 11. i 12. travnja 2019. godine, održan sastanak ministara vanjskih poslova Berlinskog procesa. Domaćin skupa bio je ministar vanjskih poslova Poljske Jacek Czaputowicz...

U Varšavi je u četvrtak i petak, 11. i 12. travnja 2019. godine, održan sastanak ministara vanjskih poslova Berlinskog procesa. Domaćin skupa bio je ministar vanjskih poslova Poljske Jacek Czaputowicz, a hrvatsko izaslanstvo predvodila je državna tajnica za europske poslove Andreja Metelko-Zgombić. Berlinski proces započet je 2014. godine u cilju da se kroz organizaciju godišnjih sastanaka na vrhu pruža podrška država članica EU, koje sudjeluju u Berlinskom procesu, proširenju na šest zemalja Zapadnog Balkana, odnosno na Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Kosovo, Sjevernu Makedoniju i Srbiju.

Na radnoj večeri prvoga dana skupa, kojoj je domaćin bio poljski predsjednik Andrej Duda, tema razgovora bila je položaj mladih na Zapadnom Balkanu te prilike i izazovi s kojima se susreću. Drugog dana skupa raspravljalo se o bilateralnim pitanjima u odnosima između zemalja Zapadnog Balkana te jačanju regionalne suradnje u toj regiji. U nastavku je Poljska, kao domaćin ovogodišnjeg summita Berlinskog procesa u Poznanu, predstavila planove i okvirne ciljeve toga sastanka, koji će se održati 5. srpnja. Sudionici sastanka razmijenili su stajališta o ključnim ciljevima koje je u regiji Zapadnog Balkana potrebno postići te ideje i prijedloge vezane uz pripremu summita.



Priopćenja