Sastanak državne tajnice za Europu Metelko-Zgombić i britanskog državnog ministra Cleverlyja

  • Slika
  • Slika
  • Slika
Državna tajnica za Europu Andreja Metelko-Zgombić sastala se 1. lipnja 2022. s britanskim državnim ministrom za Europu i Sjevernu Ameriku Jamesom Cleverlyjem.
Na sastanku su potvrđeni vrlo dobri bilateralni odnosi te je istaknuta važnost njihovog daljnjeg jačanja, uključujući u području gospodarstva, vanjske i sigurnosno-obrambene politike, pravosuđa i unutrašnjih poslova, istraživanja, obrazovanja, kulture, klimatskih pitanja i zaštite okoliša, kao i u sklopu inicijativa u multilateralnim forumima.
U kontekstu obilježavanja 30. godišnjice uspostave diplomatskih odnosa naglašena je predanost daljnjem intenziviranju bilateralnog dijaloga, čemu će doprinijeti i predstojeći posjet ministra Grlića Radmana Londonu i sastanak s britanskom ministricom vanjskih poslova Elizabeth Truss.
Od ostalih aktualnih tema, razmotreni su odnosi Europske unije i Ujedinjene Kraljevine, odgovor na rusku agresiju i nastavak potpore Ukrajini te u vezi s time, važnost suradnje unutar NATO saveza. Oslovljena je i situacija u jugoistočnoj Europi, gdje Hrvatska i Ujedinjena Kraljevina imaju zajednički interes za stabilnost i sigurnost regije. Potvrđena je potpora nastavku istinskih reformi u državama jugoistočne Europe i naročito Bosni i Hercegovini, u cilju daljnjeg napretka na europskom putu kroz jačanje demokratskih procesa, poštivanje ljudskih prava i vladavine prava.

Pisane vijesti