RH podržava susjede na putu prema članstvu u NATO-u

(Hina) Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić izjavila je u srijedu u Bruxellesu da bi Crna Gora za otprilike godinu dana mogla dobiti pozivnicu za članstvo u NATO-u ako ispuni postavljene uvjete...


(Hina) Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić izjavila je u srijedu u Bruxellesu da bi Crna Gora za otprilike godinu dana mogla dobiti pozivnicu za članstvo u NATO-u ako ispuni postavljene uvjete.
Ministri vanjskih poslova zemalja članica NATO-a okupili su se u Bruxellesu na dvodnevnom, zadnjem ministarskom sastanku prije summita početkom rujna u Walesu. U utorak tijekom radne večere na dnevnom redu se raspravljalo o mogućnostima proširenja Saveza, odnosno o politici otvorenih vrata.

"Hrvatska je naročito zagovarala napredak naših susjeda, ne samo neposrednih, nego i drugih zemalja u regiji jer smatramo da to pridonosi stabiliziranju cijele regije. Očekujemo da će na summitu NATO-a Crna Gora ostvariti znatan napredak, odnosno da će dobiti na neki način uvjetnu pozivnicu s odmakom od otprilike godinu dana nakon summita ako tada bude ispunjavala sve uvjete", rekla je ministrica Pusić.

Što se Bosne i Hercegovine tiče, ona još nije ispunila uvjet, a to je rješavanje pitanja vojne imovine, ali bi moglo doći do nekih pozitivnih pomaka u smislu aktiviranja Akcijskog plana za članstvo u razdoblju nakon izbora u toj zemlji. Makedonija praktički ispunjava sve uvjete, ali je blokirana zbog spora oko imena s Grčkom, kazala je ministrica.

Za Gruziju je pripremljen opširan i intenzivan plan suradnje s NATO-om, dodala je.

Glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen izjavio je prije početka sastanka u srijedu da vrata Saveza ostaju otvorena i da treće zemlje ne mogu imati veto na proširenje Saveza, aludirajući na stajalište Rusije oko približavanja Gruzije NATO-u.

"Želim biti jasan: vrata NATO-a ostaju otvorena i nijedna treća zemlja nema veto na proširenje NATO-a", rekao je Rasmussen.

U srijedu, drugi dan sastanka ministri će se posvetiti pripremama za summit u Walesu. Razgovarat će o mjerama za jačanje kolektivne obrane s obzirom na promijenjenu sigurnosnu situaciju u Europi zbog ruske agresije na Ukrajinu. Riječi će biti i o odnosima s Rusijom.

Predviđen je i sastanak s partnerskim zemljama, to jest sa zemljama izvan Saveza koje sudjeluju u NATO-ovoj misiji u Afganistanu.

Izjavu ministrice Pusić poslušajte ovdje:
 



Priopćenja