Republika Hrvatska primljena u punopravno članstvo Wassenaar aranžmana (WA)

Republika Hrvatska je danas, 29. lipnja 2005., na posebnom sastanku zemalja članica primljena u punopravno članstvo Wassenaar aranžmana (WA) za kontrolu izvoza konvencionalnog naoružanja te proizvoda i tehnologije dvostruke namjene (WA),a formalni dovršetak procesa prijema obavit će se sutra razmjenom diplomatskih nota

Wassenaar aranžman je prvi globalni multilateralni ugovor o kontroli izvoza konvencionalnog naoružanja te robe i tehnologije dvostruke namjene. Prihvaćen je 1996. od strane 33 zemlje suosnivača, a počeo se primjenjivati u rujnu iste godine. Svrha WA je promicanje transparentnosti i poticanja veće odgovornosti u trgovini konvencionalnim naoružanjem te robom i tehnologijom dvostruke namjene, kako bi se spriječilo njihovo destabilizirajuće gomilanje, kroz razmjenu informacija i mišljenja. WA kroz svoju aktivnost dopunjuje i osnažuje ostale režime za sprječavanje stvaranja i širenja oružja za masovno uništenje i sustava njihove primjene, usredotočujući se na prijetnje međunarodnom i regionalnom miru i sigurnosti koje može predstavljati razmjena takvog oružja, roba i tehnologija.

Države članice WA nadziru izvoz robe sa zajedničkog popisa, koji se periodički obnavlja u skladu s tehnološkim razvitkom i stečenim iskustvom, te razmjenjuju informacije koje uključuju obvezatna polugodišnja izvješća o trgovini oružjem u 7 kategorija naoružanja preuzetih iz UN-ovog registra konvencionalnog naoružanja, kao i izvješća o transferu ili zabrani transfera proizvoda dvostruke namjene koji su stavljeni pod nadzor, te drugih informacija koje članice smatraju važnim. Odluke se u WA donose konsenzusom. Države članice sastaju se redovito u Beču gdje je i Tajništvo WA. Tijekom ove godine Aranžmanom predsjeda Austrija.

Zemlje članice WA su: Argentina, Australija, Austrija, Belgija, Bugarska, Češka, Danska, Finska, Francuska, Grčka, Irska, Italija, Japan, Kanada, Republika Koreja, Luksemburg, Mađarska, Nizozemska, Norveška, Novi Zeland, Njemačka, Poljska, Portugal, Rumunjska, Ruska Federacija, Slovačka, Španjolska, Švedska, Švicarska, Turska, Ukrajina, Velika Britanija i SAD (33 zemlje suosnivačice) te nove članice Estonija, Latvija, Litva, Malta i Slovenija, a od 29. lipnja i Hrvatska.




Priopćenja