Republika Hrvatska preuzela predsjedanje Odborom ministara Vijeća Europe

Potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić sudjelovala je 17. i 18. svibnja 2018. godine na sastanku Odbora ministara Vijeća Europe u Helsingoru...

Potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić sudjelovala je 17. i 18. svibnja 2018. godine na sastanku Odbora ministara Vijeća Europe u Helsingoru, kojom prilikom je od danskog ministra vanjskih poslova Andersa Samuelsena, preuzela predsjedanje Odborom ministara. Tijekom dvodnevnog okupljanja ministara Vijeća Europe održano je, uz formalni ministarski sastanak, nekoliko radnih sastanaka na kojima su raspravljane teme važne za budućnost Vijeća Europe.  

Ministrica Pejčinović Burić je u svom govoru prilikom preuzimanja predsjedanja predstavila hrvatske prioritete predsjedanja: učinkovitu zaštitu prava nacionalnih manjina i ranjivih skupina, borbu protiv korupcije, decentralizaciju u kontekstu jačanja lokalne uprave i samouprave te, zaštitu kulturne baštine i kulturne rute. Ministrica je, također, predstavila plan aktivnosti tijekom predsjedanja, naglasivši da je ukupno planirano 28 događanja, od toga najviše iz područja zaštite i promocije ljudskih prava, a većina događanja, njih 18, planirana su u Hrvatskoj.

Redovnu 128. Sjednicu Odbora ministara Vijeća Europe, koja je održana na temu «Traženje odgovora na aktualne izazove demokratskoj sigurnosti», otvorio je danski premijer Lars Løkke Rasmussen koji se osvrnuo na glavne izazove pred kojima se trenutno nalazi Vijeće Europe. Na sastanku su sudjelovali ministri vanjskih poslova 47 država članica Vijeća Europe.

Ministrica Pejčinović Burić je u svom govoru pozdravila peto izvješće glavnog tajnika Vijeća Europe ThorbjornJaglanda o stanju demokracije, ljudskih prava i vladavine prava u Europi. 

Ministrica je, uz ostalo, istaknula kako Vijeće Europe ima odgovarajuće instrumente za suočavanje s trenutnim izazovima, poput: bogatog konvencijskog sustava, savjetodavnih i promatračkih tijela te velikog broja akcijskih planova i strategija. Oni trenutno nisu dovoljno iskorišteni, a upravo tu i leži odgovornost država članica koje, prije svega,  trebaju učiniti više na provedbi relevantnih konvencija. U govoru je također naglašeno da je za vjerodostojnost i integritet Vijeća Europe od najveće važnosti da države izvršavaju odluke Europskog suda za ljudska prava. Hrvatska ponavlja svoju spremnost za aktivno sudjelovanje u zajedničkim naporima da se kroz iskreni politički dijalog i preuzimanje obveza radi na dobrobiti europskih građana i Vijeća Europe. 

Ministrica je sudjelovala na neformalnom sastanku koji je organizirala norveška ministrica vanjskih poslova Ine Marie Eriksen Soreide na temu rada Europskog suda za ljudska prava, te na neformalnom dijelu na temu budućnosti Vijeća Europe i na temu pomanjkanja javnog povjerenja u europske institucije koje su organizirale predsjedavajuća Danska i glavni tajnik VE. Ministrica je istaknula nedavno hrvatsko iskustvo ratificiranja Konvencije Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji te je predložila Tajništvu Vijeća Europe poduzimanje napora kako bi se objasnila temeljna svrha i cilj Konvencije, a to je prije svega borba protiv nasilja nad ženama te nasilja u obitelji. Inicijativa je pokrenuta s ciljem sprječavanja daljnjih manipulacija u svezi sa sadržajem Konvencije te olakšavanja njezine ratifikacije u državama koje ovaj proces još čeka.

Na marginama sastanka Odbora ministara, ministrica Pejčinović Burić održala je bilateralne sastanke s ministrima vanjskih poslova Danske, Lihtenštajna, Moldove i Ukrajine.

Sastanak Odbora ministara u Helsingoru označio je kraj predsjedanja Danske Odborom ministara Vijeća Europe. Na čelu organizacije u sljedećih šest mjeseci bit će Hrvatska, a nakon nje predsjedanje preuzima Finska.

 

Izjava ministrice Pejčinović Burić

 

Preuzimanje

 

Izjava glavnog tajnika Vijeća Europe Jaglanda

 

Preuzimanje

 

Izjava danskog ministra Samuelsena

 

Preuzimanje

 

Pitanja i odgovori

 

Preuzimanje

 

Izjava za medije ministrice Pejčinović Burić

 

Preuzimanje

 

 

 

 

 

 



Priopćenja