Republika Hrvatska izabrana je kao nova članica Vijeća guvernera Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA)

Republika Hrvatska izabrana je kao nova članica Vijeća guvernera Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) na dvije godine u četvrtak, 21. rujna 2006. godine, u Beču, Republika Austrija

U Vijeću guvernera Međunarodne agencije za atomsku energiju predstavnik Republike Hrvatske je Mario Horvatić.

Republika Hrvatska prepoznata je kao odgovorna članica međunarodne zajednice koja doprinosi općoj sigurnosti i ulaže velike napore u njezino jačanje. Izbor Hrvatske u Vijeće guvernera rezultat je dugogodišnje uspješne suradnje s IAEA-om koja je za Hrvatsku bila više nego korisna, kako na sigurnosnom tako na gospodarskom i medicinskom planu.

Republika Hrvatska članica je IAEA od 1993. godine i od tada je razvila i provela brojne projekte tehničke suradnje kao zemlja partner Agenciji, te u pružanju tehničke pomoći suradnje s trećim državama.

Vijeće guvernera IAEA izvršno je tijelo Agencije sa sjedištem u Beču, čini ga 35 država članica i mjesto je gdje se razmjenjuju informacije o najnovijim mogućnostima korištenja nuklearne energije u miroljubive svrhe, nuklearnim projektima te nuklearnim programima pojedinih zemalja.



Priopćenja