Rendez-vous Francuske i Hrvatske

Nakon uspjeha festivala Croatie, la voici, organiziranog u Francuskoj u jesen 2012. godine, koji je u najboljem svjetlu predstavio kulturnu baštinu i suvremeno stvaralaštvo zemlje na razmeđi Mediterana i Srednje Europe...

Nakon uspjeha festivala Croatie, la voici, organiziranog u Francuskoj u jesen 2012. godine, koji je u najboljem svjetlu predstavio kulturnu baštinu i suvremeno stvaralaštvo zemlje na razmeđi Mediterana i Srednje Europe, produktivna suradnja dviju zemalja nastavlja se i dalje francuskim festivalom Rendez-vous u Hrvatskoj, koji će se održati od svibnja do rujna 2015. godine. Croatie, la voici, omogućio je Francuskoj da zaželi dobrodošlicu 28. članici Europske unije, a Rendez-vous će biti prva kulturna sezona jedne zemlje Europske unije u Hrvatskoj.

Prvi zajednički sastanak Mješovitog organizacijskog odbora, festivala Francuske u Hrvatskoj, Rendez-Vous, održan je 12. i 13. lipnja 2014. g. u Zagrebu u Ministarstvu kulture Republike Hrvatske. U narednim tjednima, pristupit će se potpisivanju Pisma namjere koje će potpisati ministarstva kulture i vanjskih poslova obiju država, kako bi se formalno označio početak rada ovog događaja pokrenutog od strane predsjednika dviju zemalja, g. François Hollandea i g. Ive Josipovića te potvrđenog na međuministarskom sastanku.

Izbornice zadužene za provedbu festivala Rendez-vous, kojeg zajednički organiziraju  Francuska i Hrvatska su Anne Coutard za francusku stranu i Alemka Lisinski za hrvatsku stranu kojima je dodijeljeno mjesto izbornica od strane ministarstava vanjskih poslova i ministarstava kulture obiju zemlja.

Dvije izbornice odgovorne su za predlaganje i koordiniranje kulturnog, ali i interdisciplinarnog  programa (obrazovanje, gospodarstvo, znanstvena i akademska suradnja, sport, turizam, i ostala područja života ...) čiji je cilj predstaviti hrvatskoj javnosti što realniju trenutnu francusku zbilju i ojačati veze poštovanja, prijateljstva i suradnje između dviju zemalja.

U koordinaciji obiju izbornica, Rendez-vous - festival Francuske u Hrvatskoj provodi se od strane Francuskog instituta i Ministarstva kulture Republike Hrvatske. Francuski institut, djeluje u sklopu Ministarstva vanjskih poslova i međunarodnog razvoja za kulturne aktivnosti izvan Francuske te je zadužen za Kulturnu sezonu Ministarstva vanjskih poslova i međunarodnog razvoja i Ministarstva kulture i komunikacija.

Slijedeći sastanak Mješovitog organizacijskog odbora održat će se u Parizu, u listopadu 2014. godine.

Anne Coutard

Viša državna dužnosnica u francuskom Ministarstvu kulture i komunikacija. Od 2010. do 2014. godine bila je voditeljica nekoliko projekata za francusko Ministarstvo kulture i komunikacija, među kojima organizacije Foruma Chaillot Budućnost kulture, budućnost Europe. Bila je direktorica projekata za pokretanje Festivala povijesti umjetnosti Fontainbleaua od 2011. do 2013. godine. Ranijih godina, Anne Coutard obavljala je direktorske poslove u različitim javnim institucijama i privatnim tvrtkama u sektorima kulture i komunikacije, među kojima na Radio France, u Comédie française, kao i u Centru Georges Pompidou, te na RTLu.

Alemka Lisinski

Novinarka, urednica i glavni član Društva francuskih novinara u Hrvatskoj, Alemka Lisinski većinu svoje karijere provodi u području medija i kulture. Od 2009., glavna je urednica tportala, jednog od prvih četiriju hrvatskih informativnih portala. Od 2005. do 2009. godine, direktorica je korporativnih komunikacija i glasnogovornica HT-a, hrvatske telekomunikacijske tvrtke u kojoj je vodila kulturne projekte u suradnji, među ostalima, s Muzejom suvremene umjetnosti. Prije toga, bila je glavna urednica u nekoliko novina, uključujući hrvatsko izdanje časopisa Elle, a od 1992. do 1997. bila je odgovorna za informacije Visokog povjerenika Ujedinjenih naroda za izbjeglice čije je sjedište bilo u Zagrebu. Konačno, tijekom svoje karijere, strastveni je ljubitelj kinematografije, te objavljuje recenzije i tekstove kojima preko televizijskih i radijskih programa pridonosi toj temi.

 



Priopćenja