Ravnateljica Alajbeg o aktivnostima gospodarske diplomacije i gospodarskim potencijalima Hrvatske u Institutu Liszt

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Ovlaštena za obavljanje poslova ravnateljice Uprave za gospodarske poslove i razvojnu suradnju Irena Alajbeg održala je u ponedjeljak, 12. prosinca 2022. godine, u Mađarskom kulturnom institutu Liszt u Zagrebu kratku prezentaciju o aktivnostima gospodarske diplomacije, gospodarskim potencijalima Republike Hrvatske te o značaju pristupanja Republike Hrvatske eurozoni, Schengenu i OECD-u.

Događanje su organizirali Veleposlanstvo Mađarske u Republici Hrvatskoj te Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske.

U nazočnosti više od 20 predstavnika diplomatskih i trgovinskih misija akreditiranih u Republici Hrvatskoj, ravnateljica Alajbeg te veleposlanik Mađarske Csaba Demcsák, istaknuli su važnost gospodarske diplomacije u današnjem svijetu prepunom izazova te su naglasili pozitivne trendove kad je riječ o bilateralnoj gospodarskoj suradnji naših država, koja je u porekle tri godine u neprekidnom porastu.

Uz prezentaciju područja koje u svojoj nadležnosti pokriva Uprava za gospodarske poslove i razvojnu suradnju, ravnateljica Alajbeg posebno se osvrnula na pristupni proces Republike Hrvatske OECD-u istaknuvši kako je pristupanje jedan od strateških ciljeva Republike Hrvatske. Također je istaknula značaj sklapanja ugovora o slobodnoj trgovini za otvaranje novih tržišta, posebno u kontekstu trenutnih kriza.

Zaključno, pozvala je nazočne gospodarske savjetnike da i nadalje sudjeluju u aktivnostima Gospodarskog kluba MVEP-a.

Foto: Mađarski kulturni institut Liszt

Ostale vijesti