Održan webinar u okviru poglavlja 28 za zemlje jugoistočne Europe

  • Slika
U suradnji s Njemačkom agencijom za međunarodnu suradnju (Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit – GIZ), a u okviru redovitog programa aktivnosti projekta - Regional Fund (RF), Služba za prijenos znanja MVEP-a organizirala je webinar za pregovaračko poglavlje 28 - Zaštita potrošača i zdravlja.

Webinar je bio namijenjen službenicima država Zapadnog Balkana (Albanije, BiH, Crne Gore, Kosova, Sjeverne Makedonije i Srbije) koji se bave EU poslovima nadležnim za ovo područje. Sudionicima seminara bilo je vrlo korisno čuti hrvatska iskustva u transponiranju u nacionalno zakonodavstvo, prava i obveza koji proizlaze iz strateških dokumenata i zakonodavstva EU-a kao i o mogućim okvirima za provedbu.

Fokus radionice bio je na relevantnom zakonodavstvu EU-a i drugim međunarodnim zahtjevima koji se odnose na zaštitu potrošača i zdravlja, ali i na to kako implementirati politiku zaštite potrošača kao i provedbu zaštite potrošača na nacionalnoj razini.

Hrvatska iskustva uz mnoštvo primjera iz prakse izložili su iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja načelnica Sektora za zaštitu potrošača Branka Augustinović,  voditeljica Službe za normativne poslove iz područja zaštite potrošača Anda Kostijal i voditeljica Službe za provedbu politike zaštite potrošača Mirela Skočić te iz Državnog inspektorata načelnica Sektora za praćenje trgovine, usluga i zaštite potrošača Marina Lovrić.

Predavači su sudionicima seminara detaljno pojasnili pregled relevantnih odredbi zakonodavstva EU-a ugrađenih u Zakon o zaštiti potrošača, kao što su navođenje cijena proizvoda koji se nude potrošačima, pravo na odustanak od ugovora, predugovorne informacije dane potrošačima, nepošteno poslovanje prema potrošaču komercijalne prakse, nepoštene ugovorne uvjete, kolektivne tužbe u slučaju kršenja potrošačkog zakonodavstva itd.

Ostale vijesti