Ravnatelj Uprave za političke poslove Mihatov s izvršnim direktorom Europske obrambene agencije Šedivýem

Ravnatelj Uprave za političke poslove Petar Mihatov je u petak, 3. prosinca 2021. godine, u Zagrebu održao sastanak s izvršnim direktorom Europske obrambene agencije (EDA) Jiříjem Šedivýem.

Na sastanku se razgovaralo o Strateškom kompasu, ulozi Europske obrambene agencije u razvoju obrambenih sposobnosti, Europskom obrambenom fondu i partnerstvima s trećim državama.

Direktor Europske obrambene agencije uputio je zahvalu na kontinuiranoj podršci Republike Hrvatske radu EDA-e te je u kontekstu razvoja obrambenih sposobnosti i snaženja europske obrambene industrije istaknuo izvrsnu suradnju s hrvatskom obrambenom industrijom.

Vezano uz suradnju Europske obrambene agencije s trećim državama i organizacijama ravnatelj Mihatov je ukazao na potrebu strateškog pristupa partnerstvima i snaženja odnosa s državama s kojima Europska unija dijeli vrijednosti i interese. Obje strane su istaknule važnost sklapanja Administrativnog sporazuma između EDA-e i Sjedinjenih Američkih Država.

Sastanak u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova održan je u sklopu dvodnevnog posjeta izvršnog direktora Europske obrambene agencije Republici Hrvatskoj.

Priopćenja