Ministar Grlić Radman u posjetu Talijanskoj Republici

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman boravio je u petak, 3. prosinca 2021. godine, u posjetu Talijanskoj Republici. Na početku posjeta susreo se s talijanskim ministrom vanjskih poslova i međunarodne suradnje Luigijem Di Maiom. 
 
Tijekom sastanka ministri su istaknuli zadovoljstvo prijateljskim odnosima dviju zemalja i uspješnom suradnjom u brojnim područjima. Ministri su također izrazili zadovoljstvo nedavnim proglašenjem Isključivog gospodarskog pojasa. Osvrnuli su se i na uspješnu trilateralnu suradnju Hrvatske, Italije i Slovenije koja obuhvaća strateška pitanja od zajedničkog interesa. Ministar Grlić Radman istaknuo je važnost nastavka uspješne i kontinuirane suradnje: ''Trilateralna suradnja razvija se jako dobro, važno je nastaviti raditi na tri područja koja smo zajednički prepoznali kao najvažnija: povezivost, plavo gospodarstvo i zaštita okoliša''. 
 
Ministri su razgovarali i o održavanju 5. sastanka Koordinacijskog odbora ministara Republike Hrvatske i Talijanske Republike u Rimu 2022. godine, kao nastavak uspješne suradnje dviju država. Istaknuta je potpora Hrvatskoj na ulasku u Schengen, eurozonu i u OECD. 
 
Ministri su se osvrnuli na nužnost nastavka procesa proširenja i europske perspektive zemalja jugoistočne Europe. „Hrvatska je jedan od najvećih zagovornika procesa proširenja, jer je to put kako bi naše susjedstvo dugoročno bilo stabilno i funkcionalno, ali naravno uz ispunjavanje svih potrebnih kriterija“, kazao je ministar Grlić Radman i podcrtao da je važno da se proces proširenja nastavi za dobrobit tih zemalja, kao i cijele Europske unije. 
 
Nakon bilateralnog sastanka, ministar Grlić Radman sudjelovao je na međunarodnoj konferenciji 7. Mediteranskom dijalogu, na panel raspravi o budućnosti Sredozemlja s ministrima vanjskih poslova iz Kraljevine Španjolske, Republike Slovenije i Portugalske Republike. 
 
U svom izlaganju ministar je naglasio da je područje Mediterana, kroz svoju cjelokupnu povijest područje suradnje u brojnim područjima - socijalnom, ekonomskom i političkom, kao i sigurnosnom. Osvrnuo se i na situaciju uzrokovanu COVID19 te naglasio kako je Hrvatska pokazala solidarnost u proljeće 2021. prvim bilateralnim donacijama zemljama Zapadnog Balkana. 
"Do sada smo donirali više od 1,8 milijuna doza cjepiva diljem svijeta. Hrvatska je donirala 1,33 milijuna doza cjepiva mehanizmu COVAX i ostajemo predani tome", naglasio je. 
 
Potom je istaknuo da situacije poput pandemije dolaze kao test zajedničke vizije i otpornosti, te je u tom smislu, razmjena znanja, poglavito u području znanstveno-istraživačkog i zdravstvenog sektora ključna za koherentniji odgovor i predviđanje svih štetnih posljedica koje proizlaze iz krize. 
 
Ministar Grlić Radman se u Rimu također sastao i s Josephom McMonigleom, Generalnim direktorom Međunarodnog energetskog foruma (IEF), s kojim je razgovarao o ulozi IEF-a u očuvanju globalnog energetskog sustava i upravljanja te naglasio važnost europskog Zelenog plana, kojemu je cilj Europa kao prvi klimatski neutralan kontinent. Razgovarali su i o doprinosu Hrvatske energetskoj diverzifikaciji i sigurnosti s LNG terminalom na Krku, kao i važnosti snaženja Inicijative triju mora.
 

Stranice