Pusić: Hrvatska se kontinuirano zalaže za politiku otvorenih vrata NATO-a

Danas je u Podgorici održan ministarski sastanak Američko-jadranske povelje na kojem je sudjelovala i prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić.

Danas je u Podgorici održan ministarski sastanak Američko-jadranske povelje na kojem je sudjelovala i prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić.

Sastanak, na kojem su sudjelovali i predstavnici država članica (Albanije, Bosne i Hercegovine, Makedonije te SAD-a) kao i promatrači iz Srbije i Kosova, otvorio je domaćin, ministar vanjskih poslova i europskih integracija Crne Gore Igor Lukšić. Osvrnuo se na realizirane aktivnosti tijekom crnogorskog predsjedanja te pozvao na jačanje regionalne suradnje u formatu A5, a predstavio je i napredak Crne Gore u procesu integracije u NATO. Istaknuo je kako je Crna Gora uspješno realizirala 3. godišnji nacionalni plan u okviru MAP kao i da nastavlja provoditi ključne reforme. „Crna Gora kao predsjedavajuća Američko-jadranskom poveljom zalagala se za nastavak primicanja doprinosa regije široj sigurnosti te jačanju pozicije Zapadnog Balkana kao pouzdanog partnera NATO-a“, istaknuo je ministar Lukšić.

„Ovo je vrlo važno razdoblje ne samo za A5 i NATO nego i za zemlje regije“ kazala je ministrica Pusić, dodajući kako je za stabilnost regije od izuzetne važnosti da sve zemlje nastave provoditi reforme. Naglasila je kako se Hrvatska kontinuirano zalaže za politiku otvorenih vrata, kada je riječ o NATO-u, kao i da zemlje regije trebaju biti ocjenjivane prema napretku koje svaka od njih ostvari. Ponovila je također potporu članstvu Crne Gore i Makedonije u NATO-u.

I svi ostali sudionici sastanka istaknuli su važnost regionalne suradnje u skladu s osnovnim načelima Povelje, a na sastanku je usvojena i deklaracija.

Ovim sastankom Crna Gora je završila svoje šestomjesečno predsjedanje Američko-jadranskom poveljom, koje od 01. siječnja preuzima Albanija.



Priopćenja