Prvi sastanak Radne skupine za pripremu i koordinaciju hrvatskog predsjedanja Međunarodnim savezom za sjećanje na Holokaust (IHRA)

  • Slika
  • Slika
  • Slika
Prvi sastanak Radne skupine za pripremu i koordinaciju hrvatskog predsjedanja Međunarodnim savezom za sjećanje na Holokaust (IHRA), održan je 29. rujna 2022. godine, na dan obilježavanja zločina u Babyn Yaru koji je bio jedan od najvećih zločina protiv čovječnosti počinjenih na jednoj lokaciji tijekom Drugog svjetskog rata.

Na sastanku su osim okvira hrvatskog predsjedanja raspravljene i prioritetne teme rada. Istaknuto je kako je Međunarodna zajednica dala svoju podršku Republici Hrvatskoj za predsjedanje IHRA-om u razdoblju 2023.-2024. godine, te je potrebno intenzivirati aktivnosti u cilju što uspješnijeg predsjedanja.

Ponovljena je predanost Hrvatske kontinuiranoj borbi protiv antisemitizma te protiv negiranja i iskrivljavanja Holokausta te je posebno istaknuta velika odgovornost koju će Hrvatska imati prilikom preuzimanja jednogodišnjeg predsjedanja IHRA-om u ožujku 2023. godine.

Uz ministra Grlić Radmana sastanku su prisustvovali i predsjedavajući Radne skupine državni tajnik za političke poslove Frano Matušić, posebna savjetnica predsjednika Vlade za pitanja Holokausta Sara Lustig te predstavnici tijela državne uprave i javnih institucija i ustanova. U svom djelovanju, Radna skupina usko surađuje i s članovima nacionalnog izaslanstva Republike Hrvatske pri IHRA-i, kao i s predstavnicima židovskih zajednica u RH koji su također prisustvovali sastanku.

Priopćenja