Prva godišnjica brutalne ruske agresije na Ukrajinu i herojskog otpora ukrajinskoga naroda

Narod Ukrajine uspješno se odupire ruskoj agresiji već punu godinu dana.
Osim što je izazvala gubitke ljudskih života i ogromna razaranja, ruska agresija na Ukrajinu predstavlja teško kršenje temeljnih načela međunarodnog prava. Ona je i najveća prijetnja europskoj sigurnosti od vremena Hladnog rata. Sredstvo pritiska na brojne države svijeta postali su i energenti, hrana, ekonomski poremećaji, dezinformacije.
No, ujedinjenom i iznimno brzom reakcijom, takvoj politici suprotstavile su se demokratske države i brojne međunarodne organizacije, budući da ruska agresija na Ukrajinu nije samo napad na suverenu državu, već napad na sustav vrijednosti.
Europska unija i njezine države članice odlučno su stale u obranu Ukrajine te joj danas pružaju političku, vojnu, humanitarnu, financijsku i svaku drugu pomoć.
Hrvatska nesebično podržava Ukrajinu, kao napadnutu stranu u sukobu te kao prijateljsku državu kojoj može od koristi biti  naše iskustvo iz Domovinskog rata.
Ukrajina je bila među prvim državama koje su priznale suverenu Hrvatsku, a Hrvatski sabor je dan nakon pokretanja ruske agresije Deklaracijom oštro osudio rusku agresiju.
Stradavanja kojima svjedočimo moraju biti predmet kaznenog progona. Hrvatska se stoga uključila u postupke pred Međunarodnim sudom i Europskim sudom za ljudska prava, sudionik je skupine za osiguravanje odgovornosti za zločin agresije, te uz pruža snažnu podršku naporima Ukrajine u međunarodnopravnim institucijama.
Dva glavna politička prioriteta za Ukrajinu – reintegraciju okupiranih područja i članstvo u Eurpskoj uniji Hrvatska će nastaviti sustavno pomagati.
Primjer Hrvatske pokazuje kako je moguće obraniti svoju zemlju od agresije, reformirati društvo i u konačnici postati dio europske obitelji.
I ovom prilikom, Hrvatska naglašava svoju bezuvjetnu potporu neovisnosti, suverenitetu i teritorijalnoj cjelovitosti Ukrajine unutar njezinih međunarodno priznatih granica.
U tome ćemo ustrajati koliko god bude potrebno i sve dok Ukrajina ne ostvari pobjedu i pravedni mir.
Kako to jamči i Povelja Ujedinjenih naroda, Ukrajina kao žrtva agresije,  ima neotuđivo pravo braniti se i živjeti slobodna na čitavom svom prostoru.
Slava Ukrajini!

Pisane vijesti