Priopćenje povodom neutemeljenih i netočnih napisa u riječkom dnevniku «Novi list»

Ministarstvo vanjskih poslova Republike Hrvatske povodom neutemeljenih i netočnih napisa u riječkom dnevniku «Novi list» s današnjim datumom s naslovima «Ministarstvo bojkotira Diplomatski bal u Rijeci», «Strani diplomati pozvani na izlet na Bjelolasicu u vrijeme riječkog VIP bala» te uz komentar i poziv na odmazdu Branka Mijića «Spalimo Žužula!», priopćuje slijedeće

Ministarstvo vanjskih poslova zaista ima namjeru, u suradnji s gradom Ogulinom i «Hrvatskim olimpijskim centrom Bjelolasica» ugostiti strane diplomate u Hrvatskoj, predvođene veleposlanicima, u prostorima sportskog i hotelskog objekta na Bjelolasici u cilju promocije hrvatskog sportskog, posebno zimskog turizma. «Hrvatski olimpijski centar Bjelolasica» sukladno svom rasporedu i kapacitetima ponudio je subotu 5. i nedjelju 6. veljače ove godine, a Ministarstvo je zatim odaslalo poziv članovima Diplomatskog zbora.

Ministarstvo nije do danas primilo ni usmenu ni pismenu obavijest o tome da grad Rijeka poziva strane veleposlanike na diplomatski ples u subotu 5. i nedjelja 6. veljače 2005. Uobičajeno je u cijelom svijetu da protokolarne službe ministarstva vanjskih poslova budu obavještavane o priredbama na koje se poziva Diplomatski zbor u pojedinoj državi.

Ministarstvo vanjskih poslova imajući u vidu značaj riječkog karnevala i promociju Hrvatske, posebno u krugu članova Diplomatskog zbora u Hrvatskoj u nastojanju izbjeći koliziju dvaju događaja zatražilo je i dobilo od suorganizatora, grada Ogulina i «Hrvatskog olimpijskog centra Bjelolasica», promjenu termina diplomatskog posjeta Bjelolasici. Diplomatski vikend na Bjelolasici bit će tjedan dana kasnije, u subotu 12. i nedjelju 13. veljače 2005.

Među zadacima Ministarstva vanjskih poslova je i promocija Hrvatske, njenog turizma, prirodnih ljepota i nacionalnih običaja. U tom cilju Ministarstvu vanjskih poslova je jednako značajno da članovi Diplomatskog zbora sudjeluju na oba događaja, u Rijeci i na Bjelolasici o čemu je danas ministar dr. Miomir Žužul razgovarao telefonom i s gradonačelnikom Rijeke Vojkom Obersnelom.

U neprimjerenom pisanju današnjeg riječkog dnevnika o spomenutoj temi zaista začuđuje uz to i objavljivanje komentara Branka Mijića s naslovom i pozivom na odmazdu «Spalimo Žužula!» što se može tumačiti kao njegova želja za fizičkom eliminacijom člana hrvatske Vlade. Isti je autor u ožujku prošle godine objavio komentar «Žužul, rabin nad rabinima» u kojem je iskazao vjersku i međunacionalnu netrpeljivost i diskriminaciju. O tome obavještavamo i Hrvatsko novinarsko društvo i Vijeće za medije Hrvatskog helsinškog odbora.



Priopćenja