Ministar dr. Žužul imao izlaganje na međunarodnom financijskom

Ministar dr. Miomir Žužul sudjeluje danas 11. siječnja 2005. u Beču na desetom međunarodnom financijskom "Forumu za srednju i istočnu Europu" kojeg organizira londonski časopis "Euromoney". Skup od tisuću državnih dužnosnika te financijskih i gospodarskih stručnjaka iz država srednje i istočne Europe, pod radnim naslovom "Sljedeće desetljeće" otvorio je predsjednik Republike Austrije Heinz Fischer

Ministar dr. Žužul je u izlaganju naglasio da je prošla, 2004. godina, za Republiku Hrvatsku bila iznimno uspješna, naročito u približavanju i pristupanju Europskoj uniji. Kao rezultat ispunjavanja kopenhagenskih kriterija i zadovoljavanja svih ostalih uvjeta Hrvatska je od strane Europske komisije i Europskog vijeća dobila pozitivno Mišljenje (Avis), status kandidata te datum početka pregovora za članstvo u Europskoj uniji – 17. ožujka 2005. godine. Dr. Žužul je govorio o pozitivnom utjecaju približavanja i pristupanja Europskoj uniji na ukupnu financijsku i gospodarsku situaciju u Republici Hrvatskoj što se odražava i na stabilnost makro-ekonomskih odnosa.

Međunarodna zajednica je prihvatila i prepoznala te činjenice. Konkretno priznanje i pokazatelj napretka Hrvatske dokazuje nedavno poboljšanje kreditnog rejtinga Republike Hrvatske što ga je potkraj prosinca prošle godine objavila ugledna svjetska financijska agencija "Standard & Poor's". Kreditni rejting Republike Hrvatske time je poboljšan prvi put nakon sedam godina, naglasio je danas u svom izlaganju na financijskom Forumu u Beču ministar dr. Miomir Žužul.



Priopćenja