Priopćenje MVPEI-a povodom objavljenog javnog pisma dr. Rupela

Povodom danas objavljenog javnog pisma ministra vanjskih poslova Republike Slovenije dr. Dimitrija Rupela o Zajedničkoj izjavi Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Slovenije o izbjegavanju incidenata, Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske priopćuje da Republika Hrvatska, u duhu dogovora postignutih na Radnom sastanku dviju vlada, održanom na Brijunima, 10. lipnja 2005., dosljedno primjenjuje Zajedničku izjavu

U tom smislu s tekstom Zajedničke izjave upoznata su nadležna državna tijela Republike Hrvatske, kao i jedinice lokalne uprave i samouprave koje se nalaze u pograničnom području, a slovenskoj je strani predloženo da se održi i zajednički sastanak s predstavnicima lokalne zajednice, stanovnicima i ribarima, kao i zajednički sastanak Potkomisije za ribarstvo, koja djeluje u sklopu Stalne mješovite komisije za provedbu Sporazuma o pograničnom prometu i suradnji.

Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske i Ministarstvo vanjskih poslova Republike Slovenije imenovali su po dva svoja predstavnika sa zadatkom održavanja stalne pozitivne komunikacije na provedbi Zajedničke izjave. Republika Hrvatska smatra da u najvećoj mogućoj mjeri treba olakšati život ljudi koji žive uz granicu i izbjegavati bilo kakve incidente.

Utoliko za Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske nisu prihvatljiva jednostrana pravno-teritorijalna tumačenja odredbi Zajedničke izjave o izbjegavanju incidenata, posebice ne o slovenskoj jurisdikciji nad cijelom Savudrijskom valom i izlazu na otvoreno more, od 1991. godine. Tim više što i odredbe Zajedničke izjave jasno utvrđuju da se njome neće prejudicirati konačno rješenje pitanje granice između dviju država.

Hrvatska će strana nastaviti provedbu Zajedničke izjave o izbjegavanju incidenata, uključujući i provedbu gospodarskog ribolova u području Sporazuma o pograničnom prometu i suradnji, o čemu su dogovori već u tijeku.




Priopćenja