Priopćenje MVP-a povodom članka

U povodu novinskog članka objavljenog u "Jutarnjem listu" od 28. prosinca 2004. godine, pod naslovom "Novinari krivi za negativan stav prema ulasku Hrvatske u NATO", Ministarstvo vanjskih poslova priopćuje da je jedna od zadaća Ministarstva redovito analizirati odnos javnosti spram ključnih strategijskih pravaca djelovanja hrvatske diplomacije, uključujući i stavove koji se u javnosti iznose i promiču glede pristupanja Hrvatske Sjevernoatlantskom savezu

Prateći odnos javnosti i medija spram NATO-a, Ministarstvo uočava različite stavove, drži ih razumljivima i legitimnima, te nastoji svojim javnim djelovanjem pružiti javnosti na uvid sve relevantne informacije upravo radi otklanjanja neupućenosti i netočnih ili politički obojenih ocjena i komentara. Ministarstvo drži da javnost ima puno pravo na točne, razvidne i objektivne informacije o svim aspektima odnosa Hrvatske i NATO-a radi kvalificiranog, neopterećenog i upućenog opredjeljivanja i odlučivanja.

U slučaju koji navodi "Jutarnji list", pozivajući se neovlašteno na dokument s oznakom "povjerljivo", riječ je o tekstu koji, sa stanovišta Vladine politike unaprjeđenja odnosa s NATO-om i jačanja strategijskih pozicija Republike Hrvatske i kroz Američko-Jadransku povelju i Memorandum o razumijevanju između Vlade Republike Hrvatske i EUCOM-a, uočava pojedine medijske točke krivih interpretacija ili tendencioznih zaključaka. Ministarstvo upravo u tom kontekstu naglašava odgovornost medija za točnu, potpunu i nepolitiziranu informaciju. Ministarstvo istodobno izražava žaljenje ako bi se, zbog nekih kvalifikacija kojima navedena analiza izlazi iz standardnih stručnih okvira, pojedini navedeni novinari mogli osjetiti povrijeđenima.



Priopćenja