Predstavnici Moldove u studijskom posjetu u okviru twinning projekta „Poboljšanje usluga prostornih podataka u Republici Moldovi u skladu s EU standardima“

  • Slika
  • Slika
U organizaciji Državne geodetske uprave RH, kao vodećeg partnera u twinning projektu „Poboljšanje usluga prostornih podataka u Republici Moldovi u skladu s EU standardima“, u studijskom posjetu Zagrebu su od 26. do 30. rujna 2022. sudjelovali predstavnici Agencije za zemljišne odnose i katastar i Javnog poduzeća za geodeziju, tehnička istraživanja i katastar (S.E. INGEOCAD) Republike Moldove.

Provedba ovog projekta ukupne vrijednosti 1,8 milijuna eura započela je u rujnu 2020. godine. Do travnja 2023., kada se predviđa završetak projekta, Moldova bi trebala imati unaprijeđen sustav razmjene i institucionalne infrastrukture prostornih podataka u skladu s EU standardima i najboljom međunarodnom praksom. Zemlje partneri na projektu su Nizozemska i Poljska.
Sudionike je uvodno pozdravila Ljiljana Rek iz Službe za prijenos znanja MVEP-a te ih ukratko upoznala s iskustvima Republike Hrvatske u pregovorima s EU-om. Praktični dio programa bio je usmjeren na iskustva Republike Hrvatske u prilagodbi infrastrukturama prostornih podataka, obvezama koje proizlaze iz Zakona o nacionalnoj infrastrukturi prostornih podataka i usklađenosti s zakonodavstvom EU-a. Program je obuhvatio i prezentacije stručnjaka s Geodetskog Fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Regionalnog katastarskog ureda u Zadru, Grada Zagreba, Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju i Hrvatskih šuma.

Ovaj studijski posjet je bio prilika za razmjenu iskustva o jačanju državne uprave Moldove sa svrhom ispunjavanja obveza koje proizlaze iz provedbe Sporazuma o pridruživanju, što ujedno predstavlja i glavni cilj ovog twinning projekta.

Stranice