Predstavnici veleposlanstava i trgovinskih ureda posjetili Zadarsku županiju

Uprava za gospodarske poslove i razvojnu suradnju, organizirala je predstavljanje uvjeta poslovanja i investicijskih projekta u Zadarskoj županiji...

Uprava za gospodarske poslove i razvojnu suradnju, organizirala je predstavljanje uvjeta poslovanja i investicijskih projekta u Zadarskoj županiji. Izaslanstvo je činilo 25 predstavnika  stranih misija uz predstavnike MVEP RH, pod vodstvom Josepha Gene Petrića, pomoćnika ministrice.

U prostorijama Zadarske županije, dobrodošlicu izaslanstvu iskazao je zadarski župan  Božidar Longin sa suradnicima, zahvalivši se MVEP-u na organizaciji posjeta. Predstavljeni su ostvareni gospodarski rezultati, kao i potencijali za daljnji razvoj. Županijska komora Zadar, prikazala je podatke o podjednakom izvozu i uvozu u županiji, kao i isticanje Italije, Slovenije, Njemačke, Francuske i Japana kao najvažnijih trgovinskih partnera županije. Među najvažnijim projektima ističe se novi putničko-trajektni terminal Gaženica, koji bi trebao biti otvoren u svibnju 2018. Ovaj projekt, omogućuje neograničenu mogućnost razvoja Zadra i šireg zadarskog područja, od povećanja prometa, koji kroz povezanost terminala s autocestom, zračnom lukom i željeznicom omogućuje brži protok svih vrsta roba i usluga, a samim time i povećanje broja radnih mjesta. Zračna luka s tendencijom rasta broja putnika i letova, omogućuje veći broj dolazaka turista. Posjet suvremenim tvrtkama CROMARIS, PELAGOS NET FARMI i Marikomerc pokazao je značaj ribarstva za obalni dio Republike Hrvatske, kao i mogućnosti koje pruža.

Drugi dan započeo je posjetom tvrtki HSTEC, koja je specijalizirana za razvoj, projektiranje i proizvodnju visokobrzinskih elektromotornih vretena, direktnih pogona i drugih tehnika, od kojih se preko 70 posto izvozi. Ostatak posjeta bio je posvećen tvrtkama, MASVIN, Ražnjevića dvoru, Maškovića hanu i Iliriji d.d., koji su još jednom pokazali bogatstvo i raznolikost hrvatske uslužne i turističke ponude.   



Priopćenja