Ministrica Pejčinović Burić sudjelovala na sastanku Opće skupštine Ujedinjenih naroda o izgradnji i održanju mira

Potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić sudjelovala je 24. travnja 2018. godine u New Yorku na sastanku Opće skupštine Ujedinjenih naroda...

Potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić sudjelovala je 24. travnja 2018. godine u New Yorku na sastanku Opće skupštine Ujedinjenih naroda na visokoj razini o izgradnji i održanju mira.

Sastanak na visokoj razini o izgradnji i održanju mira održan je na inicijativu i poziv predsjednika Opće skupštine Miroslava Lajčáka. Cilj sastanka bio je dodatno osnažiti rad UN-a u području izgradnje i održanja mira. Teme sastanka bile su prevencija konflikata, jačanje usklađenosti unutar sustava UN-a i njegovo restrukturiranje, te jačanje partnerstava UN-a i ključnih dionika u ovim procesima. Sastanak je ujedno bio prilika da se na jednom mjestu okupe predstavnici vlada, civilnog društva, privatnog sektora, regionalnih organizacija i akademske zajednice. Sudjelovali su, između ostaloga, belgijski kralj, predsjednici Irske, Srednjoafričke Republike, Gambije, premijer Estonije i ministri vanjskih poslova Njemačke, Poljske, Švedske, Belgije, Albanije, Gane, Norveške, Turske i Venezuele.

U obraćanju Općoj skupštini UN-a, ministrica Pejčinović Burić istaknula je spremnost Hrvatske da nacionalna iskustva i znanja stečena u post-konfliktnoj izgradnji mira prenese i drugim državama. Hrvatska je u toj ulozi već u nekoliko mandata bila članica Komisija za izgradnju mira (uključujući i njen prvi saziv), a istaknuta je i kandidatura RH za ponovno članstvo za razdoblje od 2026. do 2027. godine. Govor potpredsjednice Vlade i ministrice vanjskih i europskih poslova Marije Pejčinović Burić dostupan je OVDJE.

Izjava ministrice Pejčinović Burić

Preuzimanje

 



Priopćenja