Predsjednik tribunala za bivšu Jugoslaviju Theodor Meron izvijestio je danas Vijeće Europe...

Predsjednik Međunarodnog kaznenog tribunala za bivšu Jugoslaviju Theodor Meron izvijestio je danas, 7. svibnja 2004., Vijeće Europe o suradnji država bivše Jugoslavije i Međunarodnog tribunala, a posebno u svijetlu obveze Srbije i Crne Gore i Bosne i Hercegovine u kontekstu provedbe obveza preuzetih prigodom primanja u članstvo Vijeća Europe

Predsjednik Tribunala Meron ističe, međutim, i potrebu ulaganja dodatnih napora na uhićenju optuženog generala Ante Gotovine. U kontekstu pripreme domaćih sudova za preuzimanje slučajeva gonjenja ratnih zločina koje bi im mogao prepustiti Međunarodni tribunal, predsjednik Meron naglašava spremnost da, putem dogovorenih seminara, Tribunal pruži pomoć u obučavanju domaćih sudaca za odgovarajuće postupanje u ovim slučajevima, ocjenjujući da izvještaji Europske komisije i Misije OESS-a ukazuju na potrebu jednakog pravnog tretmana svih optuženih za ratne zločine.

Pomoćnik ministra vanjskih poslova Neven Madey ocijenio je izlaganje Predsjednika Tribunala objektivnim te ponovio čvrstu obvezu Vlade Republike Hrvatske na punu suradnju s Tribunalom. Takva politika potvrđena je i kroz konkretne dokaze pravne suradnje s Haagom posljednjih mjeseci, i to na svim područjima uključujući i u rješavanju slučaja optuženog generala Gotovine. Republika Hrvatska suradnju s Međunarodnim kaznenim tribunalom u Haagu vidi prvenstveno kao svoju međunarodnu obavezu i moralnu odgovornost u kontekstu izgradnje budućnosti zemlje u okviru članstva u euroatlantskim integracijama.

Pomoćnik ministra vanjskih poslova se osvrnuo i na sposobnost hrvatskog pravosuđa da preuzme suđenja o ratnim zločinima, uz naglasak da će, uz pomoć Tribunala, ali i drugih prijateljskih država, četiri za to određena suda biti u cijelosti i pravovremeno obučena za rad na takvim slučajevima u skladu sa standardima Ujedinjenih naroda i Međunarodnog kaznenog tribunala.

Predstavnici Nizozemske, Njemačke i Irske su također pozitivno komentirali ostvarenu suradnju Republike Hrvatske s Tribunalom.

 



Priopćenja