Ministar dr. Miomir Žužul sastao se s Carlom del Ponte

Ministar dr. Miomir Žužul, pomoćnik ministra Neven Madey i hrvatski veleposlanik u Kraljevini Nizozemskoj mr. Frane Krnić sastali su se s predsjednikom Međunarodnog kaznenog Tribunala u Haagu Theodorom Meronom

Ministar dr. Miomir Žužul, pomoćnik ministra Neven Madey i hrvatski veleposlanik u Kraljevini Nizozemskoj mr. Frane Krnić sastali su se s predsjednikom Međunarodnog kaznenog Tribunala u Haagu Theodorom Meronom. Ministar i predsjednik Tribunala razgovarali su o načinu na koji bi Republika Hrvatska mogla iskazati svoja stajališta o nekim navodima u optužnicama protiv hrvatskih generala te opovrgnuti sporne dijelove tih dokumenata.

Sutra 7. svibnja 2004. u Strasbourgu će predsjednik Theodor Meron informirati Vijeće Europe o djelovanju Međunarodnog kaznenog tribunala, pri čemu će biti iznesena i ocjena o suradnji s Hrvatskom.

U razgovoru dr. Miomira Žužula i Theodora Merona bilo je riječi i o podršci Tribunala pripremama hrvatskog sudstva za preuzimanje jednog broja slučajeva koji su do sada bili u nadležnosti Međunarodnog kaznenog tribunala u Haagu. Ministar dr. Žužul pozvao je Theodora Merona u službeni posjet Hrvatskoj, što je on sa zadovoljstvom prihvatio.

Poslije podne ministar dr. Žužul susreo se u prostorijama Senata s parlamentarcem nizozemske Kršćansko-demokratske unije, Van der Lindenom. Ministar predvečer ima predavanje u uglednoj Nizozemskoj Atlantskoj komisiji na temu "Hrvatska postignuća i izazovi na putu prema Europskoj uniji i NATO-u". Atlantska komisija u Haagu je ugledna europska znanstveno-politička ustanova koja se bavi pitanjima sigurnosti u Europskoj uniji i NATO-u te odnosima Europske unije i Sjedinjenih Američkih Država.

Sutra, 7. svibnja 2004. ministar dr. Miomir Žužul nastavlja posjet Haagu razgovorima s čelnicima Organizacije za zabranu kemijskog oružja (OPCW), a susret će se i s hrvatskim državljanima, djelatnicima te organizacije.

Na kraju posjeta Haagu ministar dr. Žužul i hrvatsko izaslanstvo imat će bilateralni sastanak i radni ručak s ministrom vanjskih poslova Kraljevine Nizozemske Bernardom Botom i njegovim suradnicima.



Priopćenja