PPVRH Pejčinović Burić s PPVRM za europske poslove Osmanijem

Potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić sastala se u ponedjeljak, 6. studenog 2017. godine u Zagrebu s Bujarom Osmanijem...

Potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić sastala se u ponedjeljak, 6. studenog 2017. godine u Zagrebu s Bujarom Osmanijem, potpredsjednikom Vlade Republike Makedonije za europska pitanja, koji je boravio u radnom posjetu Republici Hrvatskoj.

Sastanak potpredsjednice Vlade i ministrice Pejčinović Burić s potpredsjednikom Vlade Republike Makedonije Osmanijem potvrdio je tradicionalno prijateljske odnose između Hrvatske i Makedonije te je izražena namjera za daljnjim intenziviranjem bilateralnih susreta u cilju razvoja i jačanja suradnje, posebice u području  poduzetništva, turizma i kulture.

Sugovornici su se osobito osvrnuli na aktivnosti Vlade Republike Makedonije s ciljem ubrzavanja euro-integracijskog procesa zemlje. Ministrica Pejčinović Burić izrazila je snažnu potporu akcijskom planu „3-6-9“ makedonske Vlade te je istaknula nužnost provedbe sveobuhvatnih reformi kako bi Makedonija od EK dobila bezuvjetnu preporuku koja je temelj za odluku EV-a o početku pristupnih pregovora. 

Razmotrene su mogućnosti daljnje potpore Republici Makedoniji u prenošenju hrvatskih iskustava u pristupnom procesu. Hrvatska je kao partner prisutna u Makedoniji u pet twinning projekata, a važno je napomenuti da je RH, kada je riječ o korištenju ovog instrumenta, u odnosu na sve druge države-članica EU u posljednje dvije godine najviše zastupljena upravo u Makedoniji. 

Iskazana je snažna potpora Hrvatske naporima Makedonije za članstvom u NATO-u. Makedonska strana je zahvalila na aktivnostima hrvatskog veleposlanstva u Makedoniji kao NATO - kontakt veleposlanstva.



Priopćenja