Održane kolumbijsko-hrvatske političke konzultacije

Državna tajnica za političke poslove Zdravka Bušić sastala se u ponedjeljak, 30. listopada 2017. godine u Bogoti, Republika Kolumbija, sa zamjenicom ministrice vanjskih poslova Republike Kolumbije Patti Londono Jaramillo...

Državna tajnica za političke poslove Zdravka Bušić sastala se u ponedjeljak, 30. listopada 2017. godine u Bogoti, Republika Kolumbija, sa zamjenicom ministrice vanjskih poslova Republike Kolumbije Patti Londoño Jaramillo, te održala političke konzultacije. Na sastanku se razgovaralo o odnosima dviju zemalja u bilateralnom kontekstu, u kontekstu biregionalne suradnje Europske unije s regionalnim multilateralnim organizacijama Latinske Amerike (Pacifički savez, EU-CELAC), te o bilateralnim gospodarskim odnosima.

Uz državnu tajnicu Bušić političkim su konzultacijama s hrvatske strane nazočili nerezidentni veleposlanik Republike Hrvatske u Kolumbiji g. Željko Vukosav, potpredsjednik HGK za međunarodne poslove i EU g. Želimir Kramarić, te načelnik odjela za kontrolu kvalitete i akreditaciju Hrvatskog centra za razminiranje g. Davor Laura.

U kolumbijskom izaslanstvu, uz zamjenicu ministrice vanjskih poslova Londoño, sudjelovali su zamjenica ministrice vanjskih poslova za multilateralne odnose gđa. Adriana Mendoza, ravnateljica i koordinatorica projekata za postkonfliktna pitanja Ureda visokog predstavnika Predsjednika Republike Kolumbije za postkonflikt gđa. Gloria Ospina, ravnatelj Uprave za Europu MVP Kolumbije g. Juan Guillermo Castro, ravnateljica Uprave za međunarodnu razvojnu suradnju MVP Kolumbije gđa. Maria Andrea Alban, te ravnatelj Uprave za kulturu MVP Kolumbije g. Santiago Jara.

Kolumbijska strana iskazala je zahvalnost na održanom susretu te potvrdila snažan interes za jačanjem suradnje s RH, s posebnim naglasnkom na razmjenu iskustava u postkonfliktnim temama (protuminskom djelovanju, psihosocijalnoj pomoći žrtvama rata, DNA forenzičkoj analizi), gospodarskim odnosima (bilateralno i kroz uključivanje hrvatske poslovne zajednice u radna tijela Pacifičkog saveza), te u područjima znanosti i obrazovanja, kroz povezivanje sveučilišta.

U sklopu posjeta Republici Kolumbiji izaslanstvo RH će se susresti sa predstavnicima kolumbijskih institucija u gospodarstvu, hrvatskim kompanijama koje djeluju u Kolumbiji, kao i ovdašnjom zajednicom hrvatskih iseljenika.



Priopćenja