Povodom Dana ljudskih prava MVPEI poziva na uklanjanje svih oblika diskriminacije i jačanje primjene međunarodnih ugovora na ovom području

Na Dan ljudskih prava obilježava se usvajanje Opće deklaracije o ljudskim pravima koja predstavlja jedno od ključnih mjesta razvoja filozofske, političke i pravne ideje u okviru povijesti čovječanstva

Na Dan ljudskih prava obilježava se usvajanje Opće deklaracije o ljudskim pravima koja predstavlja jedno od ključnih mjesta razvoja filozofske, političke i pravne ideje u okviru povijesti čovječanstva. Utvrđujući temeljna načela ljudskih prava - univerzalnost, međuovisnost i nedjeljivost, afirmira se opće mjesto shvaćanja svakog ljudskog bića – njegovo dostojanstvo. Deklaracija je temeljni kamen razvoja međunarodnog prava o ljudskim pravima, njegovih temeljnih dokumenata kao i svih budućih koji će štititi prava svakog pojedinca na dostojanstven život, jer ideje i slobodarske težnje Deklaracije jednom napisane pravnim jezikom u ovim dokumentima, postaju pravo koje su države dužne poštovati.

Obilježavanju Dana ljudskih prava Vlada Republike Hrvatske pridonosi i objavom službenog prijevoda Opće deklaracije o ljudskim pravima u "Narodnim novinama" (NN, br. 12/2009).

Obilježavajući ove godine 30. obljetnicu Konvencije Ujedinjenih naroda o uklanjanju svih oblika diskriminacije žena prisjećamo se svih razloga za njezino usvajanje, odnosno diskriminacije žena u svim državama i svim sferama života. Uviđajući jasno današnje potrebe, nužno je poduzimati daljnje mjere koje će omogućiti dostizanje pune ravnopravnosti spolova.

Republika Hrvatska prihvatila je temeljne međunarodne instrumente o zaštiti ljudskih prava te nastavlja sudjelovati u njihovoj primjeni kao i u donošenju novih koji svojim idejama i postavkama šire dosege zaštite po mjeri suvremenog svijeta.

Zaštita i promicanje ljudskih prava integrirani su u načela hrvatske vanjske politike. Takvu politiku Hrvatska zastupa u globalnim i regionalnim tijelima te u bilateralnim kontaktima s drugim državama.

Ovom prilikom, povodom obilježavanja Dan ljudskih prava, ističemo kako je nadogradnja i jačanje napora u sveobuhvatnoj zaštiti ljudskih prava smjer kojim će se Republika Hrvatska nastaviti kretati i u budućnosti.



Priopćenja