Potpredsjednik EK i povjerenik EU za pravdu, slobodu i sigurnost Franco Frattini sudjelovao je u MVPEI RH u prezentaciji

Potpredsjednik Europske komisije i povjerenik EU za pravdu, slobodu i sigurnost Franco Frattini sudjelovao je u četvrtak, 12. travnja 2007. godine, u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske u prezentaciji "Postignuća i ciljevi hrvatskog pravosuđa i unutarnjih poslova u tijeku pristupanja EU"

Pozdravljajući sudionike skupa, ministrica Grabar-Kitarović istaknula je značaj kojeg Vlada Republike Hrvatske pridaje reformama na području pravosuđa i unutarnjih poslova, ocijenivši ta područja jednima od najizazovnijih, ne samo u kontekstu pregovora o pristupanju Europskoj uniji, već i po ulasku u punopravno članstvo. Upravo je iznimno zahtjevan Akcijski plan bio prvo mjerilo koje je predano Europskoj komisiji na ocjenu ispunjenosti mjerila za otvaranje pregovora između Republike Hrvatske i Europske unije, napomenula je ministrica Grabar-Kitarović, ustvrdivši kako neovisno, učinkovito i stručno pravosuđe jedino može osigurati povjerenje građana u pravni sustav, vladavinu prava i pravnu sigurnost. Posebno je istaknula potporu koju u ostvarivanju reformi u ova dva područja Vladi Republike Hrvatske pružaju institucije Europske unije.

U svojim obraćanjima, potpredsjednik Europske komisije i povjerenik za pravdu, slobodu i sigurnost Frattini i predsjednik Vlade Republike Hrvatske dr. sc. Sanader govorili su o tijeku pristupnih pregovora između Republike Hrvatske i Europske Unije, s posebnim naglaskom na poglavlja Pravosuđe i temeljna ljudska prava (poglavlje 23) i Pravda, sloboda i sigurnost (poglavlje 24) za koje se, kako je najavljeno, očekuje skori početak pregovaračkog procesa.

U nastavku prezentacije svojim prilozima sudjelovali su ministar unutarnjih poslova Republike Hrvatske Ivica Kirin, ministrica pravosuđa Republike Hrvatske Ana Lovrin, predsjednik Vrhovnog suda Branko Hrvatin, državni odvjetnik Mladen Bajić, ravnatelj Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala (USKOK) Dinko Cvitan, te pomoćnik ministra unutarnjih poslova i ravnatelj Policije Marijan Benko.



Priopćenja