Potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Pejčinović Burić na sastanku Ministarskog vijeća OESS-a

Potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić sudjelovala je 6. prosinca 2018. godine na sastanku Ministarskog vijeća Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) u Milanu...

Potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić sudjelovala je 6. prosinca 2018. godine na sastanku Ministarskog vijeća Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) u Milanu. Na skupu se razgovaralo o ključnim izazovima koji stoje pred međunarodnom zajednicom – manjku dijaloga, unilateralnim akcijama te daljnjem urušavanju pravnog poretka. Glavni naglasak ministarskog sastanka bio je stavljen na aktualne sigurnosne izazove u Europi s posebnim naglaskom na krizu u Ukrajini.
U svom obraćanju ministrica Pejčinović Burić izrazila je duboku zabrinutost Hrvatske zaoštravanjem krize u Ukrajini posebno aktualnom  situacijom u Azovskom moru i eskalacijom napetosti. Hrvatska podupire teritorijalnu cjelovitost, suverenitet i neovisnost Ukrajine u njezinim međunarodno priznatim granicama te se zalaže za sprječavanje daljnjeg pogoršanja situacije uz poštivanje međunarodnog prava. Ministrica je izrazila i podršku djelovanju OESS- ove stalne promatračke misije u toj zemlji.

U dijelu govora posvećenog jugoistočnoj  Europi naglasila je važnost OESS-ove misije u Bosni i Hercegovini u izgradnji stabilne demokracije i sigurnosti. U tom kontekstu ministrica Pejčinović Burić istaknula je važnost poštivanja odluke ustavnog suda kako u primjeni rezultata izbora radi osiguranja ravnopravnosti sva tri konstitutivna naroda, tako i kod predstojećih izmjena Izbornog zakona.
Na kraju, Hrvatska je pozdravila pozornost talijanskog predsjedavanja posvećenog Mediteranu.  
Na marginama sastanka ministrica se susrela sa ministrom vanjskih poslova Kirgiske Republike Chingizom Aidarbekovim s kojim je razgovarala o mogućnostima za jačanje bilateralnih i gospodarskih odnosa. S belgijskim ministrom vanjskih poslova Didierom Reyndersom razgovarala je o aktualnim izazovima s kojima se susreću EU i druge multilateralne organizacije.
Sastankom Ministarskog vijeća u Milanu završava predsjedanje Italije OESS-om, a u 2019. godini predsjedanje preuzima Slovačka.



Priopćenja