Potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Pejčinović Burić na konferenciji ministara europskih integracija jugoistočne Europe

Potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić sudjelovala je kao gost u četvrtak, 4. listopada 2018. na konferenciji ministara europskih integracija jugoistočne Europe u Tirani...

Potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić sudjelovala je kao gost u četvrtak, 4. listopada 2018. na konferenciji ministara europskih integracija jugoistočne Europe u Tirani.

Ministrica Pejčinović Burić je kao glavni govornik na panelu „Najbolje prakse i međusobna potpora u procesu EU integracija“ izrazila hrvatsku potporu politici proširenja utemeljenoj na striktnom poštivanju uvjeta za članstvo. Istaknula je važnost uključivanja svih država jugoistočne Europe u proces europskih integracija, uz podršku što skorijem otvaranju pregovora s Makedonijom i Albanijom, davanju statusa kandidata BiH, pregovorima Srbije i Crne Gore te europskoj perspektivi za Kosovo. 

Proširenje je definirano i jednim od prioriteta hrvatskog predsjedanja Vijećem EU 2020., tijekom kojeg je planiran i sastanak na vrhu na tu temu. Skupom u Zagrebu će se ujedno obilježiti dvadeseta obljetnica Zagrebačkog summita, koji je  prvi  puta okupio šefove država i vlada EU izvan njezinih tadašnjih granice te otvorio perspektivu članstva državama jugoistočne Europe, a time i hrvatskog pristupanja Europskoj uniji.

Govoreći o hrvatskim iskustvima, ministrica je istaknula važnost i kompleksnost ispunjavanja svih kriterija te mjerila za poglavlja pravne stečevine EU, a koja su u pregovorima za članstvo u EU po prvi put primijenjena u slučaju Hrvatske. Posebno je izdvojila značaj i ulogu postizanja i održanja konsenzusa političkih stranaka u Hrvatskom saboru tijekom pregovora o pristupanju te uključivanje što šireg kruga dionika u pristupni proces. Na kraju, ministrica je zaključila kako je komunikacija s građanima o europskom projektu od velikog značaja, kako tijekom pristupnog procesa EU tako i u članstvu.

U okviru austrijskog predsjedanja Vijećem Europske Unije domaćini konferencije bili su austrijska ministrica vanjskih poslova Karin Kneissl i albanski ministar vanjskih poslova Ditmir Bushati, uz organizacijsku podršku njemačkog GIZ-a.



Priopćenja