Posjet studenata Fakulteta političkih znanosti u okviru kolegija Politički sustav EU

  • Slika
  • Slika
U skladu s dosadašnjom uspješnom suradnjom s Fakultetom političkih znanosti, Služba za prijenos znanja Ministarstva vanjskih i europskih poslova, na inicijativu izv. prof. dr. sc. Igora Vidačka, organizirala je program posjeta za studente završne godine prijediplomskog studija politologije i novinarstva Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu, koji pohađaju kolegij Politički sustav EU.

Studenti, koji će se unutar kolegija baviti temom politike proširenja EU, imali su priliku dobiti uvid u praktičnu podršku Republike Hrvatske kojom se podupire ostvarivanje nacionalnih i ciljeva EU pružanjem financijske potpore te političke i tehničke suradnje. Ovaj posjet omogućio je detaljno upoznavanje s projektima koje Hrvatska i njezini partneri provode u zemljama obuhvaćenim Politikom proširenja i Europskom politikom susjedstva, s posebnim naglaskom na projekte tehničke pomoći i Twinninge koje provodi Služba za prijenos znanja Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

Razmjenu znanja, iskustava i lekcija naučenih o procesu pristupanja EU sa zemljama kandidatkinjama i potencijalnim kandidatkinjama studentima su temeljem višegodišnjeg i značajnog iskustva u projektima prijenosa znanja, predstavile Dubravka Smolić Vlaić, voditeljica Službe za prijenos znanja, i Iva Jantolek, ministar savjetnik.

Studenti su kroz dinamičnu raspravu dobili jasnu poruku o važnosti stabilnosti i transformacije neposrednog susjedstva EU-a u procesu EU integracija, kako bi bile osposobljene za provođenje pregovora i usklađivanje zakonodavstva, vrijednosti i politika s EU.

Tijekom posjeta, članovi studentske udruge Diplomatski klub - FPZG predstavili su svoj rad, djelovanje i interese, te su izrazili želju za budućom suradnjom i podrškom Ministarstva u projektima od zajedničkog interesa.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova nastavlja promicati obrazovanje i razmjenu znanja kao ključne elemente u jačanju europskih integracija i međunarodne, ali i tuzemne suradnje.
 

Ostale vijesti