Posjet Sarajevu državne tajnice Andreje Metelko Zgombić povodom sudjelovanja Hrvatske u NATO-ovu Paketu za izgradnju obrambenih sposobnosti BiH

  • Slika
  • Slika
U Sarajevu je 20. do 22. svibnja održan posjet hrvatske izaslanstva (scoping visit) s ciljem početka provedbe jednog od projekata iz NATO-vog Paketa izgradnje obrambenih sposobnosti (Defence Capability Building, DCB) Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, kojeg financijski podupire Republike Hrvatska.
 
Hrvatska Vlada je u prosincu prošle godine uplatila pola milijuna eura za Bosnu i Hercegovinu putem NATO-ovog Paketa izgradnje obrambenih kapaciteta. Tom prigodom Sarajevo je posjetila državna tajnica za Europu, Andreja Metelko Zgombić koja se sastala sa zamjenikom ministra vanjskih poslova BiH, Josipom Brkićem te zamjenikom ministra obrane BiH, Slavenom Galićem.
 
U hrvatskom izaslanstvu nalaze se i predstavnici MVEP-a i Ministarstva obrane Republike Hrvatske koji će sa svojim domaćinima iz Ministarstva obrane BiH i Oružanih snaga BiH razgovarati o mogućnostima zadovoljavanja potreba Oružanih snaga BiH za suvremenom neubojitom opremom, a koja će istovremeno imati i visoku razinu uporabljivosti u civilnim sustavima.
 
Ovom prilikom državna tajnica Metelko Zgombić naglasila je kako je stabilnost Bosne i Hercegovine jedan od glavnih vanjskopolitičkih prioriteta Republike Hrvatske. Osim što Hrvatska kontinuirano i snažno daje podršku Bosni i Hercegovini na njenom putu prema Europskoj uniji, pri čemu se jačaju svi oblici suradnje između dviju država, Hrvatska i na ovaj način - putem jačanja kapaciteta vojnih snaga Bosne i Hercegovine - dokazuje predanost političkoj i sigurnosnoj suradnji dviju država.
 
NATO-ov Paket izgradnje obrambenih kapaciteta (Defence Capability Building, DCB) za BiH podijeljen je u nekoliko cjelina iz područja sigurnosti te iz područja obrane. Inicijativa je kao oblik pomoći uspostavljena na sastanku ministara obrane država-članica NATO-a u veljači 2023. godine.

Priopćenja